Eerste psalmenfestival in Nederland

Deze maand wordt er voor het eerst een psalmenfestival georganiseerd in ons land. Dit festival, georganiseerd door De Nieuwe Liefde, duurt vier dagen en staat in het teken van de oudste levensliederen van onze beschaving.

De psalmen zijn gedichten die de ruimte van het volledige leven tot uitdrukking brengen. Het zijn de oudste levensliederen van onze beschaving, maar ze zijn wel verpakt in een 2.500 jaar oude taal. Huub Oosterhuis vertaalde de psalmen naar de huidige tijd in zijn recent verschenen boek ‘150 Psalmen vrij’. Diverse componisten maakten er arrangementen op. En nu primeurt eind maart een festival in het teken van de 150 psalmen in De Nieuwe Liefde. Van donderdag 22 tot zondag 25 maart kan het publiek deelnemen aan workshops, luisteren naar concerten, geïnspireerd raken door lezingen. Uniek is dat alle 150 psalmen op één dag (zaterdag 24 maart) worden voorgelezen dan wel gezongen. De dagen zijn verdeeld over verschillende thema’s, die afzonderlijk te volgen zijn:

Donderdag 22 maart is er een avond rondom de Joodse Psalmen. Te gast zijn bijbelwetenschapper Alex van Heusden (over de herkomst van de psalmen), rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam Menno ten Brink (zingt een aantal psalmen uit de synagoge),  dr. Jan Fokkelman (over de poëzie van de psalmen) en een interview met de Joodse historicus Leo Mock door Alex van Heusden en Huub Oosterhuis over het gebruik en betekenis van de psalmen in het huidige jodendom.

Vrijdag 23 maart vindt er een studiedag plaats over de psalmen waarbij theoloog Kees Kok een lezing houdt onder de titel: ‘Hoe werden en worden psalmen gezongen in de christelijke kerken’ en er worden workshops gegeven door muziekdocent Geert Hendrix, bijbelwetenschapper Alex van Heusden, Bettine Siertsema (VU) en actrice Marleen Stolz. Ter afsluiting een concert met nieuwe composities van Tom Löwenthal, uitgevoerd door het Koor van de Amsterdamse Studentenekklesia

Zaterdag 24 maart worden alle 150 psalmen voorgedragen in woord en muziek. De hele dag van 10.30 uur tot 22.00 uur wordt in vier delen gelezen en gezongen in de grote zaal. In elk deel komt een acteur, een muzikant en een theoloog aan bod. Hieraan werken onder meer mee Huub Oosterhuis, Margriet van der Linden (Opzij), Abeltje Hoogenkamp (dominee), Mark Rietman (acteur), Rajae el Mouhandiz (performer) en een klein koor van monniken uit de Abdij van Egmond.

Zondag 25 maart treedt het Koor voor nieuwe Nederlandse religieuze muziek op onder leiding van Antoine Oomen. Zij verzorgen een meezingconcert van twintig recent verschenen psalmvertalingen op teksten van Huub Oosterhuis en muziek van Antoine Oomen.

Meer informatie over het festival kun je vinden op de website van De Nieuwe Liefde.

Ga jij naar het psalmenfestival?

Lees ook:Lubbers overhandigt eerste Theologie Oeuvreprijs
Lees ook:Prijzen Religeuze boek en Spirituele boek 2012 uitgereikt
Lees ook:‘Tijd maken’ thema Maand van de Spiritualiteit 2010
Lees ook:Het Land van Heusden en Altena in het teken van geloof en bijgeloof
Lees ook:Overschot Thomas A Kemper naar nieuwe rustplaats

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>