Sint Valentijn: ‘Liefde weegt zwaarder dan de wet’

Nog krap twee weken en het is Valentijsndag. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn, nu beter bekend als Valentijnsdag. Maar wie was Sint Valentijn dan eigenlijk?
Valentinus van Terni, vaak aangeduid als Sint-Valentijn, vroeger ook Sint-Velten, was een rooms-Katholieke heilige, een priester, die de liefde zwaarder vond wegen dan de wet.Valentijn werd in het begin van de 3e eeuw geboren in of nabij Rome. In het jaar 270 bekeerde hij zich tot het christendom. Hij was priester, mogelijk ook arts. Later werd hij bisschop in Terni.

In die tijd was keizer Claudius II aan de macht. Om zijn rijk in stand te houden had hij veel soldaten nodig, aan wie hij veel eisen stelde. Zo mochten soldaten niet trouwen omdat aan het front niets hen mocht afleiden, dus ook geen gedachten aan thuis.

Volgens de legende kwam een jong paar bij bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De man was een heidense soldaat, de vrouw een Christen. Valentijn vond de liefde zwaarder wegen dan de wetten van de keizer en huwde het stel. Al gauw kwamen meerdere paren met hetzelfde verzoek. Hij werd aangegeven en gearresteerd. Toen hij voor de keizer moest verschijnen probeerde hij die te bekeren. Claudius voelde zich beledigd en liet Valentijn martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari, maar het jaar is onduidelijk. Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag hij nog kans het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen. Van je Valentijn, stond erop.

Volgens een ander verhaal kwam een cipier (of de stadhouder van Rome) bij de toen al in de gevangenis zittende Valentijn met het verzoek zijn blinde dochter te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag van zijn onthoofding probeerde de vader van het meisje nog wanhopig het vonnis tegen te gaan, maar tevergeefs. Na Valentijns terechtstelling ontving het meisje een klein briefje van Valentijn, waaruit een gele bloem viel (als mensen hem om raad vroegen gaf hij hen een bloem, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag). Op het briefje stond ‘Van Valentinus’ en direct kon ze weer zien. Volgens de legende werd de vader daarna bekeerd tot het christendom.

(Bron: Wikipedia)

Vier jij Valentijnsdag?

Lees ook:Lesbische bisschop in stockholm
Lees ook:Tweelingzusje gered door telepathie
Lees ook:Godin: Venus
Lees ook:Satanische sekte biedt op huis kindermoordenares
Lees ook:Spirituele Valentijnscadeaus

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sint Valentijn: ‘Liefde weegt zwaarder dan de wet’

  1. Pingback: Spirituele Valentijnscadeaus | Spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>