Lezing over 5000 jaar hemel en hel

Guido Derksen en Martin van Mousch spreken op zondag 18 december in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, over de geschiedenis van het hiernamaals. Hierbij wordt vijfduizend jaar hemel en hel in kaart gebracht.

Tijdens de lezing wordt er onder meer een reis gemaakt door de oude Mesopotamische onderwereld, het oud-Egyptische Duat, het klassieke Elyseum, het oud-testamentische hiernamaals, de hindoeïstische en boeddhistische werelden aan gene zijde, de islamitische hemelen en hellen, de helleput en louteringsberg van Dante en de paradijstuinen van de Renaissance. De sprekers eindigen met het individuele hiernamaalsbeeld van de ietsisten en na afloop is er gelegenheid tot het stellen van vragen en tot het uitwisselen van ideeën.

Derksen en Van Mousch zijn de auteurs van de bejubelde Geïllustreerde Atlas van het Hiernamaals. Dit boek brengt voor het eerst de geschiedenis van het hiernamaals in kaart. Letterlijk. Deze ontdekkingstocht langs verschillende hiernamaalsoorden  verscheen onlangs bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. In de unieke atlas is een groot aantal voorstellingen van hemel, hel en andere postmortale werelden cartografisch weergegeven door cartograaf Jop Mijwaard.

De lezing van de auteurs is onderdeel van het activiteitenprogramma rond de tentoonstelling Afterlife. In Afterlife – kunst over de eindbestemming werpen internationaal bekende kunstenaars een blik over de grenzen van het kenbare. Voor het eerst is er hedendaagse kunst te zien op een begraafplaats. De werken zijn tot en met 1 juli 2012 te zien in Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover en op begraafplaats De Nieuwe Ooster.

Wat is jouw idee over het hiernamaals? Geloof je in een hel of hemel, of wat anders?

Lees ook:Lama Karta komt naar Nederland
Lees ook:Visies en visioenen over de dood
Lees ook:Lezing over ‘Bomen in de religie’ in Oosterhout
Lees ook:Inzegening festival de 7e hemel door Kardinaal Simonis in AZIZ-couture
Lees ook:Boeddhisme Festival in Leiden

1 Reacties // Reageer

One thought on “Lezing over 5000 jaar hemel en hel

  1. Brit

    Interessant!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>