Derde editie Internationaal Boeddhistisch Film Festival

Van zaterdag 4 tot en met maandag 6 oktober vindt in Amsterdam alweer de derde editie plaats van het Internationaal Boeddhistisch Film Festival Europe. De thema's dit jaar zijn boeddhisme, Birma en muziek.

Het Internationaal Boeddhistisch Film Festival Europa is een uniek platform, omdat het festival zich richt op kwaliteitsfilms met spiritualiteit en een hoog contemplatief gehalte. Met de thema's van de derde editie wil het festival een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussies over culturele diversiteit, waarden en normen, onderdrukking, het milieu en ethische kwesties.

Op zaterdag 4 oktober begint het festival met de openingsfilm The Mourning Forest, die draait in Pathé Tuschinski. De film gaat over een Japanse filmmaakster, Naomi Kawase, die terugkeert naar haar geboortegrond in Nara. Ze ruilt haar ‘documentaire oog’ in voor een symbolische blik op de natuur. Twee mensen verdwalen in het bos, net zoals in de sprookjes van Grimm. Maar verdwalen kun je overal: in het bos, in de stad, in de liefde, in het verleden, maar ook in je eigen hoofd. Deze voorpremière van The Mourning Forest (Het betoverde woud) wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum, dat in oktober een retrospectief van Noami Kawase presenteert. Voorafgaand aan de film wordt het festival geopend door de vermaarde schrijver en boeddhist Stephen Batchelor.

Op zondagmiddag 5 oktober wordt in De Balie gedebatteerd door onder anderen Tineke Ceelen (Vluchtelingenwerk) en afgevaardigden van het Birma Centrum Nederland. Deskundigen, parlementariërs en afgevaardigden van NGO’s komen aan het woord.
's Avonds draaien er films in De Balie, waaronder: The Burmese Harp, Camera’s voor de ontzichtbaren en Inside Birma.
In de salon van De Balie vindt de Bodhitv-avond plaats. Bodhitv is het jongerenplatform van de Boeddhistiche Omroep Stichting. De avond staat in het teken van jongeren, spiritualiteit en boeddhisme. Op het programma staan onder meer de documentaire The Forbidden Team, geanimeerde en voorgelezen artikelen van Bodhitv-redactieleden en een spirituele & interactieve raps.

Op maandag 5 oktober is er een speciaal programma voor scholieren rond het thema muziek. Leonard Cohen, I’m your Man en Glass, a Portrait of Philip in 12 parts zijn de films die deze avond worden gedraaid.

Het programma is samengesteld door Babeth M. VanLoo van de Boeddhistische Omroep en Gaetano Kazuo Maida van IBFF USA. In het bestuur van de stichting IBFF Europe zitten Rob Lindeman (boeddhistisch ondernemer), Evert van den Bos (filmproducent) en Kees Hin (filmmaker). IBFF Europe organiseert het festival jaarlijks op diverse locaties in Nederland.

Voor meer informatie over het Internationaal Boeddhistisch Film Festival, het programma en de films, kun je kijken op de website.

Lees ook:Eerste echte Wicca-film
Lees ook:Spirituele filmmarathon
Lees ook:Boeddhistische Omroep heeft steun nodig
Lees ook:The Da Vinci Code ook in China van het doek
Lees ook:De spirituele hoogtepunten van oktober 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>