Vesakha Puja

Vandaag vieren boeddhisten Vesak, of Vesakha Puja. Dit is een van de drie belangrijkste boeddhistische gedenkdagen. Het herdenkt de geboorte, verlichting en het parinibbana (overlijden) van Gautama Boeddha, welke volgens traditie allen plaatsvonden op de volle maan van de maand Vesakha van de hindoe maankalender.

Vesakha Puja vindt ieder jaar plaats in mei of juni, en is in de boeddhistische landen van alle stromingen een nationale feestdag. Dit jaar is dat vandaag, op 20 mei.

In veel boeddhistische tempels betoont men op Vesakha Puja respect aan de Boeddha door drie maal in stilte rechtsom om een stoepa heen te lopen. Er worden daarnaast vaak speciale predikingen of toespraken gehouden, en de leken besteden vaak meer aandacht aan het voorbereiden van een geschikte gift gedediceerd aan de Boeddha of de Sangha.

In de geschiedenis van Sri Lanka vonden belangrijke plechtige gebeurtenissen, zoals de kroning van een koning, veelal op Vesakha Puja plaats.

(Bron: Wikipedia)

Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Miss Bikini World verkiezingen in Boeddhistische tempel
Lees ook:Boeddha in de Linie
Lees ook:Bodhitv ‘doet’ themaweek over seks
Lees ook:Boeddha Festival Rotterdam

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Vesakha Puja

  1. Jaap den Haan

    Er wordt gezegd dat tijdens het Vesak-feest de Boeddha bij volle maan naar de aarde afdaalt met de energie van Shamballa, die dan voor het hele komende jaar in de wereld wordt verspreid.

      /   Reply  / 
  2. SHARE

    Er bestaat een nauwe verwantschap tussen Boeddha en Maitreya.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>