Imbolc vieren met Triskal

Healing Centre Triskal en Sharada's Circle organiseren op 2 en 3 februari een Imbolc-viering. De vrouwencirkel viert al een aantal jaren op haar eigen wijze de volle manen en de jaarfeesten en sinds 2006 worden de vieringen ook met andere geinteresseerden gedeeld.

Het feest van Imbolc is het moment waarop het licht van het jaar begint te lengen. Voor de bomen is het dan het seizoen van het zich roerende sap. Er zijn nog maar weinig uiterlijke tekenen van leven, maar van binnen is er al een ontwaken. Een subtiele, maar bijzondere en belangrijke  verschuiving van naar licht en leven en weg van de duisternis en de schemer. Een gevoel van vernieuwing op een diep gelegen niveau. Rondom de bomen toont zich dit als dappere scheuten die de harde grond doorboren.

De bomen voelen hun beweging maar zij nemen zich de tijd en wachten. Zij waarderen het langzame terugkeren van de zonnekracht met elke vezel van hun wezen en ervaren een vernieuwing van de levensvonk in alle cellen. De tijd van een nieuw begin is het Keltische festival van Imbolc, dat op of rond 2 februari wordt gevierd en ook wel bekend is als 'Oimelc' of 'Ewes Milk' vanwege de eerste toevoer van levensgevende melk bij het lammeren. Imbolc betekent in of om de buik. Om de buik lijkt de meest logische vertaling, omdat men vroeger driemaal ritueel om de akker heen ploegde. De akker werd gezien als de moedergodin zelf.

Imbolc is een zuiveringsfeest. Nu nog is het bij sommigen traditie om in februari een grote schoonmaak te houden. Alle Midwinterversieringen moeten het huis uit zijn, want we doen afstand van de winter en maken ons klaar voor de lente. Februa (uit februari) is ook het Latijns voor zuivering.
Na de winter worden de akkers weer vruchtbaar gemaakt, met behulp van de Godin. Een beeldje van de Godin werd rondgedragen en ondergedompeld in water om te reinigen en vruchtbaar te maken, zodat de Godin de aarde reinigt en opnieuw vruchtbaar maakt voor een goede oogst. Later werd een beeld van Maria rondgedragen.
 
Traditioneel is het een feest waarbij veel kaarsen worden aangestoken om de terugkeer of geboorte van de lente te verwelkomen. Ook werden er in deze tijd vuren ontstoken. Het is naast een tijd van vreugde en vruchtbaarheid ook een uitstekende tijd voor spirituele groei. Ook is het een prima feest voor rituelen rond nieuwe liefde, de geboorte van een nieuw begin of project.

Op 2 en 3 februari viert Triskal Healing Centre te Delft met haar vrouwencirkel Sharada's Circle dit Feest van het Licht.
Het weekend begint op zaterdag om 18.00 uur en de viering eindigt rond 14.00 uur de volgende dag.
Voor meer informatie over deze en andere activiteiten van het Triskal Healing Centre, kun je een kijkje nemen op de website.

(Bron: Triskal Healing Centre)

Lees ook:De Boommaan, een bijzondere maan
Lees ook:Ostara vieren met Sharada’s Circle
Lees ook:Imbolc: de belofte van een nieuwe lente
Lees ook:Lammas vieren met Sharada’s Circle
Lees ook:2 februari: Maria Lichtmis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>