Wat is hekserij?

Hekserij is een natuurreligie, die alsmaar meer aandacht krijgt. Steeds meer mensen raken geinteresseerd in deze levensovertuiging en ook in de media zie je steeds vaker een heks die zijn of haar verhaal doet. Voor degenen voor wie het toch nog niet helemaal duidelijk is, hier een uitleg over hekserij.

Om een heldere uitleg te geven over Hekserij en meteen enkele vooroordelen uit de weg te helpen, kunnen we het beste eerst kijken naar wat Hekserij niet is.

Hekserij is geen duivelaanbidding.
Eén van de weinige regels die de Hekserij als religie kent is ‘doe wat je wilt, maar schaadt niemand’. Een Heks zal dan ook op geen enkele manier proberen om iemand (fysiek of mentaal) pijn te doen.
Een Heks vereert de aarde, de maan, de zon en al wat leeft als het Goddelijke, en kent verder geen duivel of andere kwade kracht die tegenover deze Goddelijke kracht staat.
De duivel of Satan is een figuur uit het heilig boek van het christendom en komt niet voor in de theologie van de Hekserij.

Hekserij pleit niet voor één ware religie en is niet tegen andere religies.
Heksen zijn niet tegen het christendom, de islam, het boeddhisme, jodendom of welke andere religie dan ook.
Als geen ander weet een Heks hoe het is om, dankzij ouderwetse ideeën en vooroordelen, veroordeeld te worden vanwege zijn of haar religie. Vrijheid van religie is dan ook een erg belangrijk punt voor de Heks. Een Heks erkent meerdere geloofsovertuigingen en vindt dat ieder mens zijn of haar eigen spirituele pad moet kunnen kiezen.

Heksen kunnen niet vliegen en dragen geen puntmuts.
Het beeld wat veel mensen toch nog vaak hebben bij een Heks, is dat van een oude, lelijke vrouw, met een lange neus wara een wrat op zit, een grote zwarte puntmuts en een bezem waar op wordt gevlogen. Maar niets is minder waar!
Heksen zijn net zo mooi als ieder ander mens en moeten helaas pook gewoon betalen voor een vliegticket, als zij op vakantie willen. En puntmutsen? die zijn al sinds de middeleeuwen uit de mode!
Overigens zijn er zowel vrouwelijke als mannelijke Heksen.

Maar wat is Hekserij dan wel?
Hekserij is een eeuwenoude heidense natuurreligie, die al bestond voordat het christendom er was.
Een natuurreligie wil zeggen: een religie die gebaseerd is op de natuur. Want Heksen werken samen met de natuur en vóór de natuur.
Dat laatste betekent dat een Heks zijn of haar best doet om de aarde en alles wat hierop leeft met respect te behandelen, door bijvoorbeeld geen rommel op de grond te gooien, te recyclen en proberen de schade die de aarde al is aangedaan te herstellen.
Samenwerken met de natuur doet een Heks onder andere bij het bedrijven van magie. Ja, Heksen doen dus wel aan magie. Hoe dit precies werkt is moeilijk uit te leggen, maar het is in elk geval niet zo dat een Heks iemand kan omtoveren in een kikker. Wel kan een Heks door middel van magie iemands bewustzijn beïnvloeden. Dit gebeurt voornamelijk voor genezing, het aantrekken van positiviteit of kracht, maar bijvoorbeeld ook om iemand aan een baan te helpen.

Als je meer wilt weten over hekserij, kun je op dit blog ook een artikel vinden over de geschiedenis van hekserij.

(Bron: Heks Online)

Lees ook:Wat is Hekserij (niet)?
Lees ook:Heks Online vanaf 1 november de grootste internetportal voor heksen
Lees ook:Heks Online vanaf vandaag de grootste internetportal voor heksen
Lees ook:Heks Online: Nieuwe special en info over de geschiedenis van Hekserij
Lees ook:‘Ik ben een Heks’

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Wat is hekserij?

 1. Faolchú Airgid

  Hierbij teken ik ernstig bezwaar aan tegen bovenstaande verwijzing naar een site van zogenaamde ervaringsdeskundigen.
  De site waarnaar verwezen wordt is niets minder dan een schaamteloze verzameling van leugens, aannames, valse aantijgingen en onwetendheid.
  De persoon op de site heeft geen enkele ervaring met hekserij zoals deze bedoeld is en de verhalen komen voort uit een warrig hoofd dat vertroebeld is door langdurig drugsgebruik, welke hallucinaties teweeg hebben gebracht.

  Meer informatie?
  http://www.wicca-is-een-religie.nl

    /   Reply  / 
 2. Karla

  Je hebt helemaal gelijk, Faolchú. Dit is gewoon weer zo’n bekeringspraatje wat op die site staat. Jammer dat wicca als religie niet gerespecteerd wordt, wij respecteren toch ook het bestaan van andere religies? zucht… jammer hoor..

    /   Reply  / 
 3. F.Floor (61)

  Ervaringsdeskundigen? Toch komt legale hekserij wel degelijk in de Bijbel voor, oa. toen Jacob geprepareerde wilgetakken in de drinkbakken voor de schapen van zijn broodheer legde. Het detail geeft op dat er stukjes bast uitgesneden werden en is dat dan geen hekserij met een vooropgezet doel? Dat Jacob in overtreding zou zijn staat er niet – en dus was het legaal. (!) Ik denk dat Bastion in de war is met het niet goed vertaalde pharmaceutici (=tovenaars) maar dat is iets heel anders namelijk geestverruiming/bedwelming met chemische troep als papaverbollen en hennep. Nog een 2e voorbeeld is onderkoning Jozef “en mijn drinkbeker waarin ik visioenen zie is ook al gestolen” dat staat er echt in Genesis.
  De latere Bileal die het Israelische volk moest vervloeken gebruikte ook al zulke middelen, maar dat werd hem verboden staat erbij. Dus werden zijn vloeken prompt zegeningen en toen alle zegeningen waren uitgesproken werd alsnog pharmaceutische middelen ingezet met indrukwekkend resultaat.
  Kwestie van de Bijbel goed lezen, liefst in de Hebreewse grondtekst. Maar ik geef toe, een Roomskatholiek mocht pas vanaf 1898 een Bijbel lezen en de schrik met 66 miljoen gedode heksen zit er nog steeds zo goed in dat ze dat nu nog steeds in bed doen en protestanten aan tafel.

    /   Reply  / 
 4. Karla

  Wat kan je toch altijd weer weinig zeggen met zo’n grote hoeveelheid tekst, F. Floor.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>