Het begin van de Moderne Hekserij (deel 1)

Het is alweer tweeenvijftig jaar geleden dat het boek ‘Witchcraft Today’ van Gerald B. Gardner verscheen, een boek wat nu bekend staat als de tekst die de ommezwaai in de gedachtegang over hekserij en het begin van de Moderne Hekserij heeft betekend. Nadat het enige tijd niet meer verkrijgbaar was, verscheen afgelopen zomer een jubileumuitgave van het boek wat thuishoort in de boekenkast van iedere heks.

Wie zich afvraagt wat Wicca precies is, zal geen antwoord krijgen op deze vraag, zonder te weten wie Gardner was. Gerald Gardner is waarschijnlijk de meest bekende figuur in de Moderne Hekserij. Iedereen die zich bezig houdt met Wicca weet dat deze man een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de opleving van deze religie.

Gerald Brosseau Gardner werd op vrijdag 13 juni 1884 geboren in Great Crosby in Lancashire. Hij was de derde zoon van William Robert Gardner en zijn vrouw Louise Barguelew Ennis, die in totaal vier kinderen hebben gehad. Gardner was erg trots op zijn ouders, die een succesvol houthandelaarsbedrijf runden. Echter, hij heeft niet veel van zijn leven in het bijzijn van zijn vader en moeder, die beide in de jaren twintig stierven, doorgebracht.
De jonge Gardner leed aan chronische astma en, in de hoop dat verandering van klimaat zijn gezondheid zou bevorderen, liet zijn vader hem lange reizen maken. Dit deed hij in het bijzijn van zijn Ierse gouvernante Josephine McCombie. Com, zoals Gerald Gardner haar noemde, dronk veel whiskey en daardoor schoot het lesgeven er vaak bij in. Gardner leerde niet veel uit boeken, maar wel erg veel van eigen ervaringen. Hij leerde zichzelf lezen en schrijven.
In 1900 trouwde Com met de eigenaar van een theeplantage in Ceylon . De jonge Gardner bleef op verschillende plantages in Ceylon werken tot 1908 en verhuisde toen naar Borneo en Maleisië, waar hij als ambtenaar voor de Britse overheid toezicht hield over een rubberplantage. Gardner trouwde op 16 augustus 1927 met de dochter van een priester, Donna Rosedale, die hij ontmoet had tijdens een van zijn zeldzame bezoeken aan zijn vaderland. Zij ging met hem mee terug naar Maleisië.

De New Forest Coven
In 1936 ging de Engelsman op tweeënvijftigjarige leeftijd met pensioen en hij vestigde zich opnieuw in Groot-Brittanië, in het plaatsje Christchurch.
Dankzij zijn lange reizen, was Gerald Gardner gefascineerd geraakt door de vele culturen en volksgebruiken en door de vele godsdiensten in de wereld. Hij was in het bijzonder geïnteresseerd in esoterische religies, in vrijmetselarij, boeddhisme en spiritualisme .
Het was dan ook niet vreemd dat hij in de omgeving van zijn nieuwe woonplaats, Hampshire nabij New Forest, geïntrigeerd raakte door een groepje occultisten. Deze mensen hadden het plaatselijke Rosicrucisan Theatre (Rozenkruiserstheater) opgericht, dat voornamelijk voorstellingen met occulte thema’s programmeerde . Een aantal van deze leden kwam bij elkaar in the Fellowship of Crotona, een genootschap waarbinnen een nog kleinere (geheime) groep actief was. Nadat Gardner hun vertrouwen had gewonnen, werd hij geïntroduceerd binnen dit groepje, waarvan de leden beweerden heksen te zijn en een religie beoefenden die terugging tot in de vroege middeleeuwen. Dit groepje was de New Forest Coven.
Bij the Fellowship of Crotona ontmoette Gardner een vrouw, die zich Dafo noemde . Gardner was gelukkig getrouwd, maar zijn echtgenote deelde zijn interesse voor het occulte niet, in tegenstelling tot Dafo, die zijn partner werd in de hekserij.
De New Forest Coven werd geleid door Dorothy Clutterbuck (later Dorothy Fordham). Old Dorothy, zoals zij ook wel genoemd werd, was degene die Gardner 1939, vlak voor het begin van de Tweede Wereld Oorlog, zou hebben ingewijd in de Moderne Hekserij.

Vanmiddag gaat deel 2 van dit artikel over Gardner verder op Spiritualiteit.blog.nl.

(Bron: Heks Online)

Lees ook:Heks Online lanceert special over Gerald Gardner
Lees ook:Het begin van de Moderne Hekserij (deel 2)
Lees ook:Heks Online lanceert special over Gardner
Lees ook:Column Lunadea: Moderne Hekserij
Lees ook:De geschiedenis van de Hekserij

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Het begin van de Moderne Hekserij (deel 1)

 1. Karla

  Interessant! Eindelijk wat korte en duidelijke informatie over de grondlegger van de Wicca!

    /   Reply  / 
 2. Bas

  Hallo,

  Hebt u informatie,foto’s,of wat dan ook,over Jannie(ook wel de heks van Texel)stuur dan alstublieft een e-mail naar: [email protected] . Ik weet alleen haar voornaam en wil graag meer over haar weten (acternaam,verleden,familie,enz.)zie kan iets grandioos voor mij betekenen.

  Bij voorbaat dank, Bas

    /   Reply  / 
 3. Bas

  Hallo,

  Hebt u informatie,foto’s,of wat dan ook,over Jannie(ook wel de heks van Texel)stuur dan alstublieft een e-mail naar: [email protected] . Ik weet alleen haar voornaam en wil graag meer over haar weten (acternaam,verleden,familie,enz.)zie kan iets grandioos voor mij betekenen.

  Bij voorbaat dank, Bas

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>