Waar staat goede vrijdag voor?

Veel mensen zien Goede Vrijdag tegenwoordig slechts als de vrijdag voor Pasen of, als ze geluk hebben, als een extra vrije dag. Waar Goede Vrijdag voor staat is door veel mensen alweer vergeten. Wat is Goede Vrijdag?

Op de vrijdag voor Pasen herdenken christenen de kruisiging en de dood van Jezus. Jezus werd aan het kruis genageld na een veroordeling door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, in Jeruzalem op de heuvel Golgotha.

Om drie uur ’s middags vindt op Goede Vrijdag in veel kerken de kruisweg plaats en ’s avonds een viering met kruisverering. Voor de christenen is Goede Vrijdag de droevigste dag van het kerkelijke jaar, hoewel de dag staat voor het feit dat Jezus gestorven is voor de mensheid. Er wordt herdacht dat hij zichzelf heeft opgeofferd om alle mensen van hun zonden te verlossen. Zijn lijden en dood is dus niet zinloos geweest, vandaar de naam ‘Goede’ Vrijdag. In het Nieuwe Testament wordt de dood van Jezus Christus gezien in het licht van de Oude Testamentische offers. Naast de verlossing van de zonden wordt op Goede Vrijdag ook de overwinning van Jezus op de satan herdacht.

(Bron: Wikipedia)

(Bron illustratie: Arkade)

Lees ook:Goede Vrijdag
Lees ook:Wat vieren we met Pasen?
Lees ook:Protest tegen chocolade-Jezus aan kruis genageld
Lees ook:Wat is de Hemelvaart?
Lees ook:Paus Benedictus pleit voor vrede Midden-Oosten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Waar staat goede vrijdag voor?

  1. chultep

    ehh. really like it.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>