Bisdom Den Bosch geeft malaise toe

Velen dachten het al lang te weten, maar nu geeft het bisdom Den Bosch toe dat het geteisterd wordt door conflicten. Dit meldt het Brabants Dagblad dit weekend. Meest prangend zijn de situaties in Waalwijk, Den Bosch en nu ook Tilburg. Parochianen botsen met hun pastoor over de slechte communicatie en de strakke lijn van de kerk. "De kerk moet zich richten op zingeving en spiritualiteit," vindt Hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen van de Radbouduniversiteit in Nijmegen.

Het bisdom zoekt verschillende manieren om voor verbetering te zorgen. Een daarvan is het organiseren van managementscursussen voor priesters. "Maar voor een deel neemt het de ontstane problemen voor lief," staat er in het Brabants Dagblad. "Zo worden de regels rond de liturgie bewust strakker aan getrokken."

Wel is er ruimte voor inbreng, zoals een eigen toespraak bij een uitvaart. "Maar de kerk is geen cafetaria. Als je kiest voor de kerk hoort daar wat bij", aldus bisdomwoordvoerder Michiel Savelsbergh.
Hoogleraar kerkgeschiedenis Peter Nissen van de Radbouduniversiteit in Nijmegen ziet dat anders: "De kerk is te veel docerend in plaats van luisterend. De kerk moet zich richten op zingeving en spiritualiteit."

(Bron: Brabants Dagblad)

Lees ook:Priester Antoine Bodar enkele weken in Nederland
Lees ook:Jezus niet centraal in Bijbels Openluchtmuseum
Lees ook:Bisdom Den Bosch waarschuwt voor oplichterspaar
Lees ook:Word Master in de spiritualiteit
Lees ook:Master in de spiritualiteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>