Kerken in nieuwbouwwijken steeds minder relevant voor de lokale samenleving

Kerken in nieuwbouwwijken zouden een relevantere rol spelen voor de omringende samenleving als zij zich zouden organiseren als ‘spiritueel centrum’. Dit stelt onderzoeker Marten van der Meulen van de Vrije Universiteit te Amsterdam in zijn studie ‘Vroom in de Vinex’.

Volgens Van der Meulen heeft de kerk in nieuwbouwwijken moeite om relevant te zijn. Dit komt doordat de kerk er, net als andere maatschappelijke organisaties, minder geworteld is in de lokale samenleving dan in oudere buurten.
Maatschappelijke activiteiten, zoals op het terrein van onderwijs, zorg en wlzijn, worden veelal georganiseerd door professionele organisaties, waardoor de kerk een minder sociale rol is gaan spelen.

De onderzoeker stelt dat de kerken hun maatschappelijke bijdrage meer in de spirituaiteit zouden moeten zoeken. Ze kunnen zich volgens hem beter organiseren als spiritueel centrum, dan als traditionele parochie of gemeente.

Van der Meulen presenteerde de resultaten van zijn onderzoek, waarop hij binnenkort promoveert, in de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn vrijdag tijdens een symposium aan de Theologische Universiteit Kampen.

(Bron: De Telegraaf)
(Bron illustratie: Kerknet.be)

Lees ook:Christelijke toekomst voor Europa?
Lees ook:Mayavoorspelling 2012 marketingbedrog?
Lees ook:Archeologen ontdekken eeuwenoude kerk in Tiberias
Lees ook:Gebrek aan empathie door de kerk wordt erkent
Lees ook:Geen ‘belastingparadijs’ meer voor Scientology

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>