Condoomgebruik soms wel acceptabel, vinden kardinalen

Condoomgebruik is altijd al verboden geweest binnen de officiele kerkleer, maar hier lijkt langzaamaan verandering in te komen. Hoge kardinalen hebben laten weten het gebruik van condooms in de strijd tegen aids wel aanvaardbaar te vinden.

Kardinaal Carlo Maria Martini liet in een interview met het Italiaanse opinieblad L’Esprezzo weten dat hij vindt dat condooms preventief mogen worden gebruikt tegen het aidsvirus. Kardinaal Javier Lozano Barragan, voorzitter van de pauselijke raad voor gezondheid, is het hier mee eens.
Ook adoptie onder alleenstaan moet worden toegestaan en euthanasie mag niet worden veroordeeld, vindt kardinaal Martini. Deze uitspraken gaan in tegen de officiele kerkleer.

Martini vindt condoomgebruik acceptabel, omdat hij zelf in Afrika heeft gezien hoe mensen onder aids lijden. Echter, het condoom als preventiemiddel zou volgens de kardinaal alleen in bepaalde situaties aanvaardbaar zijn, bijvoorbeeld wanneer er binnen een huwlijk een van de partners besmet is.

Ook zijn uitspraken over adoptie voor alleenstaanden en authanasie bevatten een ‘maar’. Het eerste is een mogelijkheid die volgens kardinaal Martini moet worden opengehouden, wanneer er geen twee-ouder-gezinnen ‘voorhanden’ zijn.
Ook euthanasie blijft de kardinaal afwijzen, maar hij vindt wel dat mensen die hier voorstander van zijn, niet bij voorbaat zouden moeten worden veroordeeld.

Klik hier voor het artikeltje over ditzelfde onderwerp van mijn collega van seks.blog.nl.

(Bron: AD)

Lees ook:‘Kardinale goedkeuring’ voor Jesus Christ Superstar
Lees ook:Uitvaartdienst voor kardinaal Willebrands
Lees ook:Priester Antoine Bodar enkele weken in Nederland
Lees ook:Paus: ‘Spijtig’ misverstand
Lees ook:Onderzoek ‘Islam en Seksualiteit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>