Goede Vrijdag

Veel mensen zien Goede Vrijdag tegenwoordig slechts als de vrijdag voor Pasen of, als ze geluk hebben, als een extra vrije dag. Waar Goede Vrijdag voor staat is door veel mensen alweer vergeten. Wat is Goede Vrijdag?

Op de vrijdag voor Pasen herdenken christenen de kruisiging en de dood van Jezus. Jezus werd aan het kruis genageld na een veroordeling door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus, in Jeruzalem op de heuvel Golgotha.

Om drie uur ’s middags vindt op Goede Vrijdag in veel kerken de kruisweg plaats en ’s avonds een viering met kruisverering. Voor de christenen is Goede Vrijdag de droevigste dag van het kerkelijke jaar, hoewel de dag staat voor het feit dat Jezus gestorven is voor de mensheid. Er wordt herdacht dat hij zichzelf heeft opgeofferd om alle mensen van hun zonden te verlossen. Zijn lijden en dood is dus niet zinloos geweest, vandaar de naam ‘Goede’ Vrijdag. In het Nieuwe Testament wordt de dood van Jezus Christus gezien in het licht van de Oude Testamentische offers. Naast de verlossing van de zonden wordt op Goede Vrijdag ook de overwinning van Jezus op de satan herdacht.

(Bron: Wikipedia)

(Bron illustratie: Arkade)

Lees ook:Waar staat goede vrijdag voor?
Lees ook:Wat vieren we met Pasen?
Lees ook:Protest tegen chocolade-Jezus aan kruis genageld
Lees ook:Wat is de Hemelvaart?
Lees ook:Paus Benedictus pleit voor vrede Midden-Oosten

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Goede Vrijdag

 1. Ben

  Bijna hetzelfde verhaal als ik vanmorgen. Hetgeen niet vreemd is…

    /   Reply  / 
 2. Layla

  Grappig, had ik nog niet eens gezien..

    /   Reply  / 
 3. Het PaasEi

  Waarom zouden we dat moeten weten?!

  Is er soms een of andere reli-lobby bezig met een campagne om de schrift weer eens onder onze aandacht te brengen?
  Ik zie wel meer van die stichtelijke christenpropaganda de laatste tijd. En dat is best verontrustend. Komt zeker uit de VS overwaaien.

  Als we het nou over historische feiten hadden, oké. Maar het is pure mythologie wat je hier verspreidt en ik zie de zin daar niet zo van. Deze wereld kan heel goed zonder deze paastrivia!

    /   Reply  / 
 4. Layla

  Tuurlijk MOET je dat niet weten, maar er zijn mensen die het toch wel leuk vinden. Altijd rond deze tijd hoor ik mensen vragen “Gaat Goede Vrijdag nou om de dood van christus of Pasen?” en “Waarom wordt het dan ‘goede’ vrijdag genoemd?”.
  Zelf ben ik niet christelijk, maar ik vind het wel interessant om te weten. Vandaar dat ik dit stukje tekst heb geplaatst.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>