Bidden werkt averechts?

Lees hier hoe mijn collega van wetenschap.blog.nl iets heeft gevonden om te ‘bewijzen’ dat bidden geen zin heeft en zelfs averechts kan werken.

Lees ook:Huishoudelijk werk voor geestelijke verlichting
Lees ook:Priester kan niet zonder seks
Lees ook:Thee tegen stress
Lees ook:Paranormaal-blog in opstand voor paragnosten
Lees ook:Paranormaal.blog.nl onthult: Het Zesde Zintuig doorgestoken kaart?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Bidden werkt averechts?

 1. Wim

  Ja, die aanhalingstekens om bewijzen, zijn terecht. Bewijzen doe je in de wiskunde en bij de rechtbank, maar niet in de empirische wetenschappen.
  Maar dit eenvoudige en zo te zien goed uitgevoerde onderzoek wijst er inderdaad op dat (christelijk) bidden bij ernstige hartklachten geen enkel effect heeft. Dit is een groot onderzoek, met veel proefpersonen. Ook een klein effect had dus zichtbaar moeten worden. En dat is niet gebeurd. Dat is slecht nieuws voor bidden als behandelmethode.
  Erger is, dat dit onderzoek doet vermoeden dat het stresserend kan werken als je weet dat er voor je gebeden wordt – met alle gevolgen van dien. Op deze laatste conclusie valt misschien wat af te dingen, maar helemaal wegredeneren dat gaat niet. Verder onderzoek zou moeten nagaan of er van bidden misschien een soort negatief placebo-effect uitgaat.

  Zo liggen de feiten. Of mensen het er mee eens zijn of niet, verandert daar niks aan.

  Ik weet dat er meer onderzoek gedaan is naar eventuele (paranormale) effecten van bidden – een soort vergelijkend warenonderzoek tussen de religies. De resultaten daarvan heb ik niet paraat. Mocht ik ze tegenkomen dan bericht ik erover op de wetenchap.blog.nl.

    /   Reply  / 
 2. Ben

  Betekent dit dan toch dat het christendom niet het ware geloof is en dat we allen hindoe of moslim moeten worden?

    /   Reply  / 
 3. Wim

  Nee, ik durf er wel geld op te zetten dat bidden in alle religies even effectief blijkt.
  Of willen we een pooltje doen?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>