Judas-evangelie openbaar gemaakt

Eergisteren is in Washington het Judas-evangelie openbaar gemaakt. Het eigen evangelie van de discipel Judas laat een andere Judas zien dan de verrader van Jezus zoals we die kennen uit de bijbel. Voor het dagblad Trouw ging onderzoeker en hoogleraar patristiek en gnostiek in Nijmegen Hans van Oort voor het eerst in op de bijzondere betekenis van de vondst van het evangelie.

Godsdiensthistorici gaan ervan uit dat het Judas-evangelie rond dezelfde tijd is geschreven als de canonieke evangeliën van Marcus, Mattheus, Lucas en Johannes.

De tekst is 1700 jaar oud en werdt ontdekt in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het evangelie werd vervolgens verhandeld in Egypte en dook vorig jaar weer op bij een Zwitserse stichting. De stichting financierde de restauratie en de vertaling ervan en de resultaten hiervan werden afgelopen donderdag gepresenteerd.

Van Oort is een van de weinigen die de tekst heeft gezien. "Van Oort schetst hoe de discipel (volgeling) die volgens het Nieuwe Testament Jezus verraadde, in het evangelie van Judas een man is die Jezus juist als geen ander begreep. Judas overtreft de andere discipelen en is de ‘ster’ van zijn evangelie," meldt Trouw.

(Bronnen: Nu.nl en Trouw)

Lees ook:“Jezus had een vrouw”
Lees ook:Apostel Filippus gevonden
Lees ook:God zorgt ervoor dat Ryan Sears kan basketballen
Lees ook:‘Kardinale goedkeuring’ voor Jesus Christ Superstar
Lees ook:Het joodse feest ‘Chanoeka’

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Judas-evangelie openbaar gemaakt

  1. Ben

    Ik ga op mijn blog in op de taalkundige aspecten van Judas’ evangelie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>