Spiritueel daten, afl. 3: Winti

Winti is een traditionele Afro-Surinaamse religie in Suriname. Het woord ‘winti’ wordt tevens gebruikt om goden, geesten en bovennatuurlijke schepsels mee aan te duiden. Met behulp van deze winti’s worden mensen genezen op geestelijk en fysiek niveau. Doordat ze je helpen in balans te komen, ben je eerder in staat je ware liefde te ontmoeten.

Sinds ik bezig ben met deze serie afleveringen over spiritueel daten, kreeg ik het artikel ‘Zweef en gij zult vinden’ uit Viva nr 30 onder mijn neus geschoven,over verschillende ‘spirituele dating-methodes’. Hierin worden verschillende ervaringen van verslaggeefster Amanda van Schaik beschreven, waaronder een met winti.

Amanda krijgt bezoek van een winti-priesteres, die een ritueel bad met haar wil uitvoeren. Dit moet ervoor zorgen dat Amanda compleet in balansd komt met de natuur, de schepper, haar voorouders en zichzelf. “We gaan je Kra, je ziel, vragen om die goede eigenschappen om te zetten in goed gedrag,” zegt de piesteres tegen de verslaggeefster. “Dan zal de ware liefde je tegemoet komen. En de ware liefde zit in jezelf. Als je die hebt gevonden, zul je ook de andere ware liefde vinden.”
Op zich heeft ze daar wel een punt: hou van jezelf en dan kun je ook van anderen houden. En: stop met rondkijken om je heen, maar kijk in jezelf en dan komt de rest vanzelf…

Het rituele bad wordt gevuld met een aantal ingredienten: honing vanwege de levensbeschikkende energie; zout, omdat het reinigt en conserveert; rode rrozen als symbool voor de vrouwelijke krachten van de aarde en het bloed van de voorouders; een stukje brood voor welvaart en; parfum, gewoon omdat het lekker ruikt.

De verslaggeefster krijgt het bad over haar heen gegoten, terwijl de winti/priesteres bidt tot de Schepper, Moeder Aarde en Amanda´s Kra. De priesteres eindigt met de woorden: “Wij hopen dat je je ware liefde in jezelf herkent en dat als je je ware liefde tegenkomt, in welke vorm dan ook, je deze zult herkennen.”

Diezelfde avond heeft de Vivi-verslaggeefster een date. Ineens is het haar duidelijk: “dit is ‘m niet: ik ben niet verliefd”. Of het door het ritueel komt weet ze niet, maar het is in elk geval wel erg helder.

Dat is tenminste iets, want zeg nou zelf: het scheelt een hoop tijd als je meteen weet of iemand wel of niet de ware is. Dan kun je meteen weer verder, zonder onnodig je hart te laten breken!

Meer weten over de serie artikelen over ‘Spiritueel daten’? Klik hier.

(Bron: Viva nr 30)

Lees ook:V/a woensdag op Spiritualiteit.blog.nl: spiritueel daten
Lees ook:Spiritueel daten, afl. 2: Een heksenritueel
Lees ook:Laat je opleiden tot priesteres
Lees ook:Spiritueel daten, afl. 1: Bidden
Lees ook:De spirituele hoogtepunten van juli 2009

1 Reacties // Reageer

One thought on “Spiritueel daten, afl. 3: Winti

  1. Pingback: V/a woensdag op Spiritualiteit.blog.nl: spiritueel daten | Spiritualiteit

  2. Karla

    Leuk om te lezen,haha

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>