Emoties als medicijn

Dit blog is geschreven door gastblogger Joris Kelderman.
Kun je een goed gevoel overhouden aan onaangename emoties als angst, pijn en verdriet? “Uiteindelijk wel”, zegt zenmonnik Paul Loomans in zijn nieuwste boek, getiteld Goed Gevoel, Emoties als medicijn. “Mits je ze de ruimte geeft en bereid bent ze te ervaren”.

emoties als medicijn

Het nieuwste, tweede boek van zenmonnik Paul Loomans ligt in de winkel. De titel is: “Goed gevoel, Emoties als medicijn”. Het borduurt voort op zijn in 2013 verschenen “Ik heb de tijd, Handleiding in tijdsurfen”, dat bekroond werd als beste spirituele boek van het jaar. In dat boek analyseert de auteur hoe ons lichaam en onze geest op de meest natuurlijke manier met tijd en taken kunnen omgaan. Het nu uitgebrachte deel gaat over emoties en gedachten en hun invloed op ons welbevinden. Beide boeken maken onderdeel uit van een geplande reeks van vier, waarin Loomans successievelijk alle facetten van ‘de StressOntknoping’ prijsgeeft, een door hemzelf ontwikkelde methode om de herkomst van stress vast te stellen en diepgaand op te lossen. Loomans verwierf zijn inzichten door (zelf)onderzoek en zenmeditatie, waarmee hij al meer dan dertig jaar ervaring heeft. 

Geen voorkennis
In 2013 was ik waarschijnlijk met andere zaken bezig want het eerste boek van Paul Loomans is aan mijn aandacht ontsnapt. Maar dat vormde tijdens het lezen van dit tweede, op zichzelf staande deel gelukkig geen struikelblok. De boeken gaan weliswaar uit van dezelfde methode maar gaan in op verschillende thema’s en dat maakt dat ze ook los van elkaar kunnen worden beschouwd. Een enkele keer stuitte ik wel op mij onbekende termen zoals ‘zazen’, ‘witjes’ en ‘dojo’, welke mogelijk in het eerste boek al werden verklaard. Maar verder heb ik als relatieve zen-leek het nu verschenen werk als laagdrempelig en zeer toegankelijk ervaren. Ook door de eenvoudige, beeldende beschrijvingen en veelvuldig aangehaalde en herkenbare voorbeelden uit het dagelijks leven van de monnik zelf. Kortom: dat je geen ervaring hebt met zenmeditatie of niet weet wat je je bij zenprincipes voor moet stellen, is ook geen contra-indicatie om aan het boek te beginnen.

Met dit laatste in je achterhoofd zou je het boek toch een kans kunnen geven als je ervan schrikt dat het door een zenmonnik geschreven is. Ook mensen die ongemakkelijk worden van het woord ‘gevoel’ in de boektitel kunnen opgelucht ademhalen. Want het gevoel en de emoties staan weliswaar centraal in dit deel maar juist en vooral ook in relatie tot onze gedachten. Loomans: “Het verhaal van emoties is er een van de verstrengeling van gedachten en gevoel” (blz 13). En daarmee komen we meteen op het doel van dit boek: het ontwarren van de wijze waarop gedachten en gevoel elkaar in de weg kunnen zitten. Als je na het lezen van dit boek begrijpt hoe je je gedachten kunt inzetten om het gevoel de ruimte te geven, dan kunnen onprettige basis-emoties als angst, pijn en verdriet eindelijk voor je gaan werken in plaats van dat je er last van houdt.

paul-loomans

Zenmonnik Paul Loomans

 

Eenvoud siert de monnik

In wezen is de kern van de boodschap eenvoudig. Emoties en gevoelens dienen zich aan en willen de ruimte krijgen om ervaren te worden. Door ze die ruimte te geven verwerk je wat je meemaakt. De emotie zelf kun je zien als golf: het gevoel komt in rap tempo op, bereikt een hoogtepunt en ebt dan weg. Tenminste, als het die kans krijgt en in de cyclus niet gehinderd wordt door onze gedachten. Want als de golf gestopt of veranderd wordt omdat onze ratio er geen trek in heeft, dan kan het gevoel niet ‘uitklinken’ en kunnen wij het voorval niet verwerken. Ziedaar een belangrijk ingrediënt voor stress en aanverwant gedoe. Klinkt dat niet logisch? Ja, eigenlijk wel. Maar de praktijk is soms weerbarstig. Gelukkig kan het lezen van dit boek, maar ook meditatie, coaching of het maken van een wandeling je helpen om de poort naar je emoties weer open te zetten zodat er (alsnog) gezonde verwerking kan plaatsvinden.

Dan iets over de vormgeving van het boek. Qua gewicht is het een zware jongen maar qua beleving overheerst transparantie en ruimtelijkheid. Onder andere door de prettig lezende en overzichtelijke bladspiegel en de appellerende, paginagrote illustraties van Aielle Erens. De opmaakstijl van het boek is in dezelfde trant als het in 2013 uitgebrachte deel en wijkt af van het algemeen gebruikelijke doordat gekozen is voor een liggend in plaats van staand papierformaat. Inhoudelijk zijn de thema’s opgesplitst en de manier waarop dat is gedaan komt logisch over. Eerst krijg je een inleiding, dan een achtergrond bij de emoties en gedachten en vervolgens worden de aangename en onaangename emoties behandeld. Daarna staat de auteur stil bij het thema ‘afweer en oud zeer’ en als kers op de taart is er dan ook nog plek voor een hoofdstukje over vergeving. De zen-beleving en referenties naar zijn methodiek heeft Loomans er kunstig doorheen geweven.

Persoonlijke noot

Ik heb aan het lezen van dit boek een goed gevoel overgehouden. En dat is gezien de titel misschien wel het beste compliment dat je de auteur kan geven. Persoonlijk heb ik er ook echt wat aan gehad. Zo ben ik me bewuster geworden van de samenhang van ratio en gevoel en heb ik een aanknopingspunt (of eigenlijk ‘ontknopingspunt’) gevonden om effectievere keuzes te maken in mijn eigen leven. Ik had bedenkingen bij het hoofdstukje over de ontstaansgeschiedenis van onze emoties en gedachten, maar gezien de triviale aard van deze materie ten opzichte van de rest van het gedachtegoed kon ik me daar makkelijk overheen zetten. Met nieuwsgierigheid heb ik na het lezen van het boek ook nog enkele door Loomans ingesproken meditaties beluisterd, die te vinden zijn op de website van de auteur. Ik ben voornemens om die opnames vaker te beluisteren zodat ik er zoveel mogelijk uit kan halen. En tot slot: het lezen van dit boek en het schrijven van deze recensie heb ik een plezierige bezigheid gevonden. Als werkzoekende zit ik liever niet stil en dit soort werkzaamheden helpt me in beweging te blijven. Maar eens te meer heb ik van zenmonnik Paul Loomans nu bevestigd gekregen dat je juist met ‘stilzitten’ ook heel ver kunt komen.

Wil jij dit boek graag lezen? Wij mogen maar liefst 3 exemplaren weggeven van de uitgever! Dus doe mee met onze prijsvraag en wie weet lig jij straks met dit boek op de bank!

Titel: “Goed Gevoel, Emoties als medicijn”
Auteur: Paul Loomans – Zenmonnik
Illustraties: Aielle Erens
Website auteur: www.destressontknoping.nl
(Via website toegang tot enkele MP3opnames van geleide meditaties)
Uitgeverij AnkhHermes
Euro 20,- | gebonden, 186 pagina’s | ISBN 9789020213089

Lees ook:Win boek Paul Loomans over emoties
Lees ook:Beste Spirituele Boek van 2013: Ik heb de tijd
Lees ook:Abstracte kunst van Paul Smeets
Lees ook:Rishis Clubbing in Church met Paul Ferrini
Lees ook:Mindfulness Yoga Festival in Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>