Mediteren voor beginners

Dat mediteren goed voor je is, heb je al vaak genoeg kunnen lezen in de media, waaronder op dit blog. Toch zijn er nog steeds veel mensen die het wel willen proberen, maar niet goed weten hoe ze moeten beginnen. Voor diegenen een paar tips.

De beelden van boeddhistische monniken die urenlang op een bergtop zitten kun je vergeten. We leven in een westerse maatschappij en tijd is iets dat we niet in overvloed hebben. We hoeven ook echt geen halve dagen in stilte door te brengen. Wat dacht je van vijf minuten per dag om mee te beginnen, bij voorkeur aan het begin van je (werk)dag en eventueel nog eens een paar minuten voor het slapen gaan. Er wordt vaak aan te raden om te werken naar circa een half uur per dag. Lukt dit je niet, hou het dan gewoon bij die vijf minuten.

Begin met mediteren door in de lotushouding te gaan zitten. Vind je dit niets? Probeer dan eens te zitten op een rechte stoel met je voeten naast elkaar op de grond en je handen langs je lichaam of op je schoot. Maar je kunt ook gaan staan of liggen (let er dan wel op dat je niet meteen in slaap valt).

Houd in elk geval je rug recht en sluit je ogen. Probeer nergens aan te denken, maar doe ook niet te veel je best om de gedachten die in je opkomen, af te storen. Wat komt, dat komt. Heb je er moeite mee om je op niets te concentreren of ben je snel afgeleid? Probeer het dan eens met een meditatie-c.d. op de achtergrond.

Lees ook:Vijf minuten meditaties
Lees ook:Oefening 3: Meditatie
Lees ook:Tips om mediteren vol te houden
Lees ook:5 mediteer tips voor beginners
Lees ook:Spiritueel daten, afl. 1: Bidden

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Mediteren voor beginners

 1. Paul

  Mediteren heeft mij heel veel rust gebracht in mijn hectische leven. Ook met simpele oefeningen kun je heel veel bereiken. Doordat ik mediteren heel erg ben gaan waarderen, ben ik een website begonnen waar je gesproken meditaties op muziek kunt downloaden. Er zitten ook meditaties van 6 minuten bij. Precies genoeg om even tot rust te komen in de dagelijkse drukte.

  http://ontwikkel-je.nl

    /   Reply  / 
 2. Jack

  Waarom mag je niet in slaap vallen tijdens een meditatie?

    /   Reply  / 
  1. ontwikkel-je.nl

   Mediteren draait om bewust zijn. Als je slaapt ben je niet bewust. Het is de bedoeling dat je tijdens je meditatie alles bewust ervaart, dus wakker bent. Als je slaapt mis je de essentie van het mediteren.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>