Nachtmerries: wel of geen functie?

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft af en toe een nachtmerrie. Dit meldt het AD Magazine van 18 maart. Tien procent van ons heeft gemiddeld een keer in de maand een nachtmerrie en drie procent, ongeveer een half miljoen Nederlanders, heeft vaker nachtmerries en heeft hier ook last van. Maar hebben nachtmerries nu wel of geen functie? Over het algemeen zegt men van wel, net als andere dromen hun functie hebben. Victor Spoormaker schrijft echter in het AD Magazine dat hij hier anders over denkt.

Wie last heeft van nachtmerries heeft niet alleen te kampen met angst, maar ook met vermoeidheid en slecht functioneren op werk en school.
Vrouwen en kinderen hebben meer last van nachtmerries dan mannen, blijkt uit het artikel. "Althans, uit onderzoeken blijkt dat vrouwen vaker nachtmerries rapporteren." Het kan dus ook zijn dat vrouwen eerlijker zijn of hun enge dromen beter onthouden. "Vouwen zijn namelijk sowieso beter in het onthouden van dromen," vertelt Victor Spoormaker in zijn artikel in AD Magazine.

Volgens Spoormaker hebben de meeste nachtmerries geen functie: "toen ik in 2000 stage liep bij Centrum ’45, het centrum voor oorlogsslachtoffers, kwamen er bijvoorbeeld mensen van zeventig binnen die al hun hele leven last hadden van nachtmerries (…). Sommigen droomden na vijftig jaar nog steeds over de nare dingen die ze toen hadden meegemaakt, en hun dromen waren helemaal niet veranderd. Hun nachtmerries hielpen dus nietom dingen te verwerken, integendeel: ze konden de gebeurtenis niet goed verwerken en hadden er vijftig jaar na dato nog last van."

(Bron illustratie: www.ingwaz.nl)

Lees ook:Cursus droomanalyse
Lees ook:Zoek uit waar je dromen voor staan
Lees ook:Vandaag Dag van de Parapsychologie
Lees ook:Waar wetenschap het occulte ontmoet
Lees ook:13 mei Dag van de Parapsychologie

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Nachtmerries: wel of geen functie?

 1. Maurice

  Vroeger geloofde men dat nachtmerries kwade geesten waren die ‘s nachts de mensen in hun slaap kwamen storen.

  Nachtmerries, of dromen in het algemeen, lijken mij een manier van de geest om datgene wat het meemaakt gedurende de dag, het leven, te verwerken. Dus ja, ik denk dat ze wel degelijk een functie hebben.

  De afbeelding is overigens een fragment van een schilderij van Jeroen Bosch, een surealistisch schilder uit de 15de eeuw.

    /   Reply  / 
 2. Layla

  Hai Maurice, ik ben het met je eens dat dromen de functie hebben van het verwerken van het dagelijks leven. Zo zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat mensen die niet dromen sneller depressies worden.
  Mooie site heb je trouwens, Maurice!
  Groetjes, Layla.

    /   Reply  / 
 3. wim van den neucker

  ik word gewoon gek van de angst na mijn nachtmerries die bijna steeds over hetzelfde gaan!ik word zogezegd wakker door boze geest die wil voorkomen dat ik het licht aandoe,ik roep om hulp….roep op mijn overleden vader,op jezus christus(terwijl ik nie zo gelovig ben)8 op de 10 nachten heb ik een nachtmerrie en steeds gaat het er zo aan toe…deze nacht volgden ze elkaar gewoon op,ik ben dan maar wakker gebleven tot het begon klaar te worden buiten…..ik durfde niet meer te gaan slapen!het rare deze nacht was dat ik een nachtmerrie heb gehad in 20 minuten tijd!ben ik nog normaal of ben ik beter iemand te raadplegen,ik kan het maar nie uit mijn hoofd zetten.ik heb wel 2 maand geleden,5 jaar werkonbekwaam geweest door hevige angstaanvallen waar ik nu nog weinig last van heb!graag zou ik hier een antwoord op hebben!!ben ik rijp voor het gekkenhuis of wat scheelt er?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>