Kanker voorkomen?

Kanker voorkomen doe je ook zelf. Dat is de provocerende titel van het boek van prof. dr. David Khayat. Hij vat de beste adviezen uit 30 jaar wetenschappelijk onderzoek samen.

kanker voorkomen
Als de discussie gaat over kanker merk ik dat het ook snel gaat over de vraag of de patiënt de ziekte had kunnen voorkomen. Dat is mijns inziens een hellend vlak.  Want als je het had kunnen voorkomen, is het dan niet een beetje je eigen schuld? Pijnlijk, en vooral niet eerlijk. Zo’n gesprek krijgt dan al vlug een naar, scherp randje. Ik houd daar niet van. Aan de andere kant lees je vaak genoeg tips voor preventie van kanker. Wat is daarvan waar? Wat geldt voor mij als individu? In die zin is het boek van David Khayat een uitkomst.

Universele antikankertherapie?
De professor valt met de deur in huis: ‘er is geen universele antikankertherapie die voor iedereen werkt’. Er zijn meer dan 200 kankersoorten. Het is een ongelooflijke complexe ziekte. Kanker is: cellen waarvan de genen die hun vermenigvuldiging en vernieuwing bepalen, beschadigd zijn, zodat ze beginnen te woekeren. Een principe dat overal kan plaatsvinden in je lichaam…

Mechanismen die tot kanker leiden
De mechanismen die tot kanker leiden zijn verschillend per individu. In de meeste gevallen krijgt iemand kanker omdat hij genen heeft waardoor hij zwakker staat tegenover bepaalde kanker veroorzakende producten of levensstijl. David Khayat is van mening dat kanker een opeenstapeling van beperkte contacten is met factoren die licht kankerverwekkend zijn.

Kankerverwekkende elementen
Kortom, er zijn allerlei kankerverwekkende elementen die op zich geen kanker verwekken, maar naarmate je er vaker aan bloot wordt gesteld neemt de kans op kanker wel toe, met name als je genetisch gevoelig bent voor een bepaalde kankersoort. Al die kleine risico’s op kanker bespreekt David Khayat vervolgens stuk voor stuk in het tweede deel van zijn boek: adviezen tegen kanker.

Adviezen tegen kanker
Wie adviezen tegen kanker wil weten, doet er goed aan om het boek van David Khayat te lezen. Het voert te ver om daar in dit blog diep op in te gaan. Maar al zijn adviezen zijn wetenschappelijk onderbouwd en soms ronduit verrassend. Wie had kunnen denken dat een sterilisatie bij een man de kans op prostaatkanker verhoogt? Of dat vette vis misschien lang zo gezond niet is als ons altijd wordt voorgehouden?

Geboden
Naast een hoop verboden biedt de auteur ook geboden. Zoals een top 7 van goede voeding tegen kanker. Met op nummer 1? De granaatappel! En nog een gerustellende gedachten – na analyse van een heleboel wetenschappelijk onderzoek concludeert David Khayat dat wijn in kleine hoeveelheden niet kankerverwekkend is.

Cocktaileffect
Na het lezen van het boek duizelt het me een beetje. Het is duidelijk dat aan een aantal oorzaken je weinig kan doen. Neem je lengte. Hoe langer een vrouw, des te groter het risico op kanker. Lekker met mijn 1.80 m. En de rol van vervuiling is ook niet uit te vlakken. Vooral deprimerend is daarbij het cocktaileffect. In een voorbeeld uit Kanker voorkomen doe je ook zelf: je eet bijvoorbeeld zalm met dioxine (eerste ontregelaar). Vervolgens raak je de kassabon aan die vol bisfenol A zit en het lichaam binnendringt via de huid (tweede ontregelaar). Later gebruik je douchegel met propylparabenen (derde ontregelaar). Of je eet een vrucht van een Caraïbisch eiland, gekweekt in aarde verzadigd met chlordecon (vierde ontregelaar). Het is denkbaar dat één ontregelaar niet veel uitricht in een lichaam. Maar twee of drie min of meer gelijktijdig? Wellicht zijn bepaalde combinaties sterk kankerverwekkend.

Gelukkig leven als preventie
In een van de laatste delen van het boek gaat het over iets waar ik veel voor voel: gelukkig leven als preventie. Hier neigt de wetenschapper David Khayat ineens naar het spirituele. Het gaat over ontspanning, visualisatie en je ziel vullen met liefde. Een taal die ik goed begrijp. En over hoe belangrijk dat is om kanker te voorkomen.

David Khayat heeft een helder en toegankelijk boek geschreven dat eigenlijk iedereen een keer zou moeten lezen!

 

Lees ook:Ziektes voorkomen door Thaise Yoga Massage
Lees ook:Health Seminar David Wolfe
Lees ook:Toch vervolging van behandelaars Sylvia Millecam?
Lees ook:Win het Handboek Mind, Body & Spirit!
Lees ook:‘Mindfulness alternatief voor antidepressiva’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>