De oerspronkelijke keuken: paleo- of oerdieet

De oerspronkelijke keuken is een nieuw kookboek van Yvonne van Stigt. Met recepten van onder andere tv-kok Lisette Rovers. Een nieuwe loot aan de boom van boeken over het paleo- of oerdieet. Een recensie.

Opvallend genoeg verschijnen er deze maand meerdere boeken over dit onderwerp. Het paleo- of oerdieet is duidelijk in opkomst. Terecht naar mijn idee. Zelf volg ik deze leefstijl sinds het voorjaar. Het effect is groots. Meer energie, beter concentratievermogen, een stabiele suikerspiegel en ik slaap veel beter. Ik ben dus om!

Eten als de oermens
Het idee? Door te gaan eten als de oermens (nou ja, bijna dan), ga je je veel beter voelen. Waarom? Omdat we genetisch niet veel veranderd zijn ten opzichte van de prehistorische mens die 30.000 jaar geleden leefde. Ons westerse eetpatroon is echter bizar veel gewijzigd sindsdien.

Geen suiker
Maar wat at de oermens dan? De werkelijkheid is dat we dat niet precies weten. Het hangt er maar net van af waar die oermens woonde. Maar in grote lijnen kun je natuurlijk wel het een en ander concluderen. Geen suikers, E-nummers, landbouwgif en gefrituurd voedsel. Om maar wat te noemen… Ook geen zuivel en granen (gluten!). Wel heel veel groenten, fruit, eieren, vis, wat vlees, noten en zaden. Met het oerdieet voed je je lichaam alleen nog maar met zaken die goed voor je zijn. Dat klinkt saai, maar is het niet. De nori-omelet rolletjes, de wafels met fruit en de brownies uit De oerspronkelijke keuken zijn in ieder geval toppers.

Glutenvrije, koemelkvrije en suikervrije maaltijden
De oerspronkelijke keuken bevat meer dan 120 glutenvrije, koemelkvrije en suikervrije maaltijden. Ingedeeld  in vier categorieën:

  • milde oervoeding (voor beginners en mensen die veel sporten)
  • basis oervoeding (strikte variant van het dieet)
  • koolhydraatbeperkte oervoeding (voor mensen die onvoldoende afvallen met de basis oervoeding)
  • vegetarische oervoeding (voor mensen die geen vlees en vis eten)

Dankzij deze indeling zijn er recepten bij voor iedereen. Ook handig voor een gezin waarin de een vegetariër is, de ander het oerdieet volgt en de kinderen het liefst alleen maar droge pasta eten, zoals bij mij thuis het geval is.

Tekst en uitleg
Naast de goede en zeer gevarieerde recepten voor ontbijt, lunch en avondeten, geeft Yvonne van Stigt duidelijk tekst en uitleg over het oerdieet. Ze is bovendien eerlijk en realistisch. Zo geeft ze aan wat je kunt doen als je commentaar krijgt op je manier van eten op feestjes en partijen (komt geregeld voor, kan ik je verzekeren). Ook vertelt ze dat het oerdieet vooral een kwestie van plannen is. Je kunt niet meer gedachteloos een supermarkt inhollen om lunch in te slaan. En heb je een terugval? Dat geeft niks. Dan begin je gewoon weer opnieuw.

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat als je eenmaal omgeschakeld bent naar oervoeding, je niet anders meer wilt.

Wil jij beginnen met het oerdieet? Of wil je er meer over lezen? In beide gevallen is De oerspronkelijke keuken een echte aanrader.

De oerspronkelijke keuken

 

 

Lees ook:Good food: word in 1 maand de beste versie van jezelf
Lees ook:Vanaf zondag: kruidenrecepten
Lees ook:Het Suiker Boek: de gevaren van suiker
Lees ook:Een altaar in je keuken voor keukenmagie
Lees ook:Volgende Heks Online-special: Magische kruiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>