Gezonde voeding volgens de Ayurveda

Ayurveda betekent ‘de leer van het leven’. Het is een hindoeïstische gezondheidsleer. In India wordt Ayurveda al meer dan 5000 jaar beoefend. Deze holistische geneeswijze schenkt veel aandacht aan voeding. Wat is gezonde voeding volgens de Ayurveda?

Ayurvedische artsen gaan uit van drie belangrijke principes: de dosha’s. Iedereen bestaat uit een unieke mix van deze drie dosha’s: vata, pitta en kapha. Bij de geboorte is deze mix in evenwicht. Maar door onder andere verkeerde voeding ontstaan verstoringen. Dit is de basis voor ziekten. De juiste voeding helpt je bij het weer in balans brengen van de dosha’s. Aangevuld met geneeskrachtige kruiden, yoga, lichaamsbeweging, meditatie, ademhalingsoefeningen en massages.

Ayurveda

[Copyright foto: By Krishnavedala (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons]

Mix van dosha’s
Wat is jouw mix van dosha’s? Dat is een wezenlijke vraag die alleen een ayurvedische arts volledig kan beantwoorden. Meestal zijn een of twee dosha’s dominant. Je bent dan een echt pitta mens of een vata-kapha iemand. Je mix van dosha’s geeft aan waar je gevoeligheden liggen, welke ziektes jouw eerder treffen dan anderen. Maar ook wat je sterke punten zijn. Er zijn ook online testen  die je op het spoor kunnen zetten van wat voor type jij bent. Welk type je bent is van groot belang voor wat voor jou gezonde voeding is.

Ama
Volgens de Ayurveda is het van belang dat je met je dieet volledige vertering en opname van voedingsstoffen realiseert. Daarnaast moeten afvalstoffen goed afgevoerd worden. Als je dingen eet, die je lichaam niet goed kan verteren, ontstaan giftige afvalstoffen: ‘ama’. Deze afvalstoffen verstoppen je lichaam en een opeenhoping van ‘ama’ veroorzaakt fysieke en zelfs mentale problemen. Met gezonde voeding voorkom je dit.

Ideale maaltijd
Voor iedereen zijn er dus individuele voedingstips, afhankelijk van de mix van dosha’s. Daarnaast zijn er algemene richtlijnen. Hoe ziet een ideale maaltijd eruit volgens de Ayurveda? De beste voeding vertegenwoordigt zes smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en samentrekkend. Pasta’s, brood, vis en vlees vertegenwoordigen bijvoorbeeld zoet.  Zuur vind je onder andere in citrusvruchten, tomaten en azijn. Zout zit in tafelzout, sojasaus en zeevruchten. De scherpe smaak Uien, knoflook, peper en dergelijke geven je de scherpe smaak. Bitter wordt vertegenwoordigd door groene bladgroenten en kruiden, waaronder koriander, komijn en dille. Bonen, peulvruchten, groene thee en cranberry’s veroorzaken de samentrekkende smaak. Daarnaast sluiten de ayurvedische richtlijnen deels aan bij wat regulier geschoolde diëtisten ons ook vertellen: wees matig met zout, suiker en vet.

Meer weten? Lees dan een boek over Ayurveda.

 

 

 

Lees ook:Onkruid in het teken van ayurveda
Lees ook:Ayurveda-beroepsopleiding
Lees ook:Coen van der Kroon over Ayurveda
Lees ook:Rust, reinheid en regelmaat tijdens open dag Ayurveda Collega
Lees ook:Vitaliteit aan zee

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gezonde voeding volgens de Ayurveda

  1. Monique van den Broek

    Leuk om dit artikel te lezen. Mooi plaatje over de elementen en de doshas. Als aanvulling zou ik willen zeggen: er zijn in nederland een heleboel ayurvedisch therapeuten ofwel ayurvedic practitioners (het betreft dus zeker niet alleen artsen), waaronder ikzelf, en zij zijn ook goed in staat om een constitutie bepaling/jouw dosha mix bepaling te doen aan de hand van onder andere een polsdiagnose.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>