Slechte slaper? Probeer shiatsu!

Een shiatsumassage kan bijzonder effectief zijn voor mensen met slaapproblemen vanwege chronische pijn. Dat suggereert een nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Alberta in Canada.

Shiatsu is een traditionele Japanse massage. Het idee achter deze massagevorm is dat door druk uit te oefenen op de meridianen vitale energie weer gaat stromen en zo het lichaam herstelt.


[Copyright foto: Morguefile]

In slaap vallen
Cary Brown, een van de onderzoekers, zegt over de studie: ‘We hebben in deze pilot ontdekt dat shiatsu kan helpen bij de voorbereiding van het lichaam op het slapen gaan. En ook heeft het effect op het langer doorslapen.’ Veelbelovend dus, want chronische pijnpatienten bevinden zich vaak in een viceueze cirkel. ‘Als je lijdt onder slapeloosheid, dan is er een hoger risico op chronische pijn. Als je chronische pijn hebt, lukt het vaak niet om voldoende te slapen.’

Pilot
Het grote voordeel is dat mensen dit thuis zichzelf  - na instructie – eenvoudig een shiatsu massage kunnen geven. Er is wel een kanttekening te maken. De studie betreft een pilot. Slechts 9 deelnemers deden mee. Dat is een te kleine steekproef. Meer onderzoek is dus wenselijk, aldus Cary Brown.

Bron: University of Alberta

 

 

 

Lees ook:Meditatie voor betere prestaties op de werkvloer
Lees ook:Groene thee helpt tegen dementie
Lees ook:Geloof heeft invloed op het gewicht
Lees ook:Thee, een eeuwenoud medicijn
Lees ook:Is yoga schadelijk?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>