Roy Martina: ‘Detoxen is een must voor iedereen’

Roy Martina is arts voor preventie, internationaal wellness coach en auteur van meer dan 50 boeken. Hij is regelmatig te gast bij radio- en tv-programma’s. De komende tijd geeft Roy Martina op diverse plaatsen lezingen om zijn nieuwe boek Detox van tekst, uitleg, humor en actie te voorzien. Een prachtige gelegenheid om meer te weten te komen over detoxificatie en over Roy Martina. In het volgende interview legt Martina meer uit over het fenomeen detoxen.

Roy, je nieuwste boek Detox is net verschenen, waarin je zegt dat we ziek kunnen worden van toxines en stress. Wat is detoxen?
Detoxen is een modern woord voor reinigen, ontgiften en ontslakken. Traditioneel worden onder andere vasten, sauna en water drinken als detoxen gezien. Ondertussen is er veel meer mogelijk om je lichaam te reinigen, waaronder het gebruik van kruiden en antioxidanten, homeopathie, een aanpassingen in de leefwijze.
Het doel is om de organen en weefsels te ontlasten van de opstapeling van toxines. Deze opstapeling vindt bij iedereen plaats door onze leefwijze en milieuvervuiling. Niemand ontsnapt aan vervuiling!

Voldoende water drinken is dus niet genoeg?
Water drinken helpt heel veel, alleen niet in de hoeveelheden van 8 glazen per dag, dat is een onderhoudsdosis. Om goed te detoxen moet je minstens 3 liter per dag drinken. Water alleen is door onze toenemende milieuvervuiling niet meer voldoende. Dit station zijn we echt gepasseerd en we moeten nu dieper graven om ons lichaam te ontdoen van gifstoffen.

Je hebt in 1986 een serie homeopathische medicijnen ontwikkeld als onderdeel van therapieën en als ondersteuning voor ontgifting. Wat is de waarde hiervan?
Homeopathie is gebaseerd op het principe dat een stof die potentieel ziekmakend is, potentieel ook een genezende werking heeft voor de soortgelijke klachten die het zou veroorzaken. In 1986 heb ik op basis van experimenten in mijn praktijk de allereerste homeopathische detox serie gemaakt ter wereld. Dat had zo’n groot succes dat 50 tot 60% van mijn patiënten binnen 6 maanden klachtenvrij was. Deze middelen worden inmiddels wereldwijd door therapeuten binnen hun praktijk gebruikt en voorgeschreven aan patiënten die willen detoxen..

We kennen allemaal wel voorbeelden van toxines in ons lichaam: denk aan amalgaamvullingen. Zijn deze echt zo slecht?
Amalgaam wordt niet meer aan de Universiteiten in Nederland als methode gedoceerd, dus als de oude lichting tandartsen met pensioen gaat, is het probleem opgelost. Volgens de WHO is amalgaam (kwik) één van de meest toxische metalen voor de mens. Er zijn strenge wetten hoe de amalgaamvullingen te depositeren, omdat ze zo slecht voor het milieu zijn. Hoe kan iets dat zo toxisch is voor het milieu wel goed voor de mens zijn? De stupiditeit van tandartsen blijft me verbazen.

Onderzoekers stellen dat het wel meevalt met de toxines waaraan we blootstaan. Hoe zit dit precies volgens jou?
Onderzoekers maken 2 fouten: ze onderzoeken slechts 1 toxine tegelijk in minimale doseringen en ze doen hun proeven op muizen.
Het probleem hierbij is dus dat de onderzoekers de proeven niet kunnen vertalen naar de realiteit waarin we leven. We hebben te maken met een cocktail van toxines van voeding, medicijnen, milieu en middelen in het keukenkastje. Daarbovenop komt dan nog de groter wordende dosis elektro-smog en de toenemende stress waaraan we dagelijks blootstaan. Deze multifacetten zijn niet te onderzoeken op de oude wijze. Overigens heeft niemand dit ooit onderzocht.

Wat of wie zijn de grote vijanden voor onze gezondheid en vitaliteit?
1. Verkeerde voeding
2. Stress
3. Gebrek aan antioxidanten
4. Gebrek aan vaardigheden en methoden om onszelf te ontgiften
5. Elektro-smog
6. Onwetende artsen.

Wat zijn de effecten van de combinatie toxines en vrije radicalen?
Vrije radicalen (agressieve, kort levende deeltjes die in het lichaam voorkomen) krijgen vrijspel wanneer het lichaam al zijn aandacht moet richten op het verwijderen van toxines. Daardoor ontstaat een enorme toename van chronische ziekten en vroegtijdige veroudering en slijtage.

Waarom horen we hierover niks vanuit de geneeskunde?
De geneeskunde is gericht op het symptomatisch behandelen van klachten en doet niets aan preventie. De artsen zijn te druk bezig zieke mensen te redden en er is geen tijd om voorlichting te geven.

De oplossing ligt dus in een grondige schoonmaakkuur met simpele zaken als homeopathische middelen, kruiden, training via visualisatie cd’s en gezuiverd water?
Er zijn een aantal nieuwe hulpmiddelen die het detoxen naar een hoger en dieper niveau tillen. Bijvoorbeeld het Omega Detox systeem dat via de voeten zware metalen en chemicaliën uit het lichaam ioniseert, homeopathische middelen die in de diepte werken en ook visualisatie cd’s die met name het onbewuste en het autonome zenuwstelsel helpen richten en programmeren om nog beter te ontgiften. In Detox is zo’n cd bijgevoegd. Ook is er een internetcursus die een verdieping van het boek geeft voor mensen die nog een niveau dieper willen gaan.

Lees ook:Interview met Roy Martina op Spiritualiteit.blog.nl
Lees ook:Roy Martina in Groningen voor Detox-lezing
Lees ook:Mijn ervaring: bezinnen met detox
Lees ook:Workshop Emotionele fitness van Roy Martina
Lees ook:4 maart: Roy Martina Experience dag

10 Reacties // Reageer

10 thoughts on “Roy Martina: ‘Detoxen is een must voor iedereen’

 1. Karla

  Leuk interview! En leuk onderwerp, ik doe elk jar een reinigingskuur en ben altijd wel geinteresseerd in de verschillende manieren van detoxen enzo..

    /   Reply  / 
 2. Joke

  Beste Karla,
  Begin juli kun je onder leiding van Roy Martina een hele week ontgiften, onthaasten, tot jezelf komen en relaxen. Kijk maar eens op zijn website onder de button workshops bij Omega Wellness & Detox week!

    /   Reply  / 
 3. Karla

  Dankjewel Joke, ik zal eens gaan kijken!

    /   Reply  / 
 4. moon

  wat een onzin! alle verhalen over detoxen.het is onmogelijk om gifstoffen via badjes, klisma’s en andere kuurtjes uit je lichaam te krijgen. als dat wel het geval was zou nierdialyse toch ook niet meer nodig zijn. immers de giftige stoffen die zich in het bloed bevinden zouden dan via dit badje uit het lichaam gehaalt kunnen worden! weg met alle dure dialyseklinieken, weg met transplantatie’s. we zetten onze voeten in een badje. giftige stoffen in het spijsverteringskanaal slaan zich op in weefselcellen, ze blijven niet in de darmen achter. klisma’s kunnen alleen op doktersindicatie nut hebben indien er sprake is van konstipatie. geloof niet alle onzin die meneer martina verteld. hoe kan deze meneer gewerkt hebben als huisarts als hij dat niet i?( naar eigen zeggen)

    /   Reply  / 
 5. Astrid

  Wat een onzin wat Moon verteld, hoe kan je iemand zo zwart maken als je de persoon in kwestie(Dr Roy Martina)nooit ontmoet heb en in twijfel trekt of hij wel arts is! Hij is wel degelijk huisarts geweest en je wilt niet weten hoeveel mensen hij al niet geholpen heeft met al zijn kunde, als je niet goed ingelicht bent moet je niet reageren

    /   Reply  / 
 6. Karla

  Helemaal mee eens Astrid!

    /   Reply  / 
 7. jaja

  naievelingen

  Jullie zijn degene die zijn portemonnee spekken…

    /   Reply  / 
 8. Carla

  Bijzonder hoe je een negatieve reactie kan geven zonder het zelf een keer gedaan te hebben.
  Mijn eigen ervaring leert dat ik mijn migraine kwijt ben door het detoxen. Bovendien voel ik mij fitter (anderen merken het aan mijn sporten) en ik fluit weer. Tsja …ik kan het niet bewijzen, maar ik voel mij anders.

  Voor alle negatievelingen: mogelijk eerst eens uitproberen!

    /   Reply  / 
 9. Karla

  Zo is het Carla! Ik doe zelf eens in de twee jaar ongeveer een reinigingskuur en daarna voel ik me ook altijd weer een stuk fitter en sinds ik dat doe heb ik inderdaad ook bijna geen hoofdpijn meer!

    /   Reply  / 
 10. LINDA

  zijn er 1000 wegen naar ziekte zo zijn er oo 1000 wegen naar genezing. detox kan bij een persooon een bepaalde klacht doen weggaan. Echter, hier wordt het voorgespiegeld als zijnde het het wonder der genezing. dat is niet zo als je je er in verdiept. het ligt aan de oorzaak /achterliggende reden van de klacht of het wel of iet voor je doet. maar voor diegenen bij wie het zoden aan de dijk zet: super!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>