‘Spiritualiteit moet breder worden gezien’

“Elk mens is spiritueel, maar weet het vaak niet.” Dat meldde dagblad Trouw vorige week. Het artikel werd geschreven naar aanleiding van de Maand van de Spiritualiteit, die op 11 januari van start gaat. De schrijfster van het artikel, Mariska Overman, vindt het namelijk jammer dat het onderwerp spiritualiteit in de Maand niet breder wordt getrokken. “Is de maand van de spiritualiteit een feestje voor intimi, of is het een middel om ‘het grote publiek’ te laten nadenken over spiritualiteit?”, vraagt ze zich af. “Ogenschijnlijk het eerste. En dat is een gemiste kans.”

Lastige term
“Spiritualiteit is een lastige term,” zegt Overman. “Er zijn meerdere definities en waarschijnlijk heeft zo ongeveer elk individu zijn of haar eigen opvatting van de betekenis er van. In veel gevallen komen bij mensen associaties op met ‘zweverig’ en ‘iets met geloof’. ‘Daar doe ik niet aan, aan spiritualiteit’, wordt ook vaak gezegd.”

Spiritueel, maar niet zweverig
Daar ben ik het zeker wel mee eens. Ik ken weinig mensen die zichzelf spiritueel noemen en niet geinteresseerd zijn in zaken als meditatie, klankschalen, het paranormale, etc. Wat ik daarmee probeer te zeggen is dat deze mensen (net als vele anderen die “niet aan spiritualiteit doen”) spiritualiteit bijna als een losstaande levensopvatting zien. En niet als iets wat ook bij een geloof kan horen. Of iets wat helemaal niet ‘zweverig’ hoeft te zijn.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook lang een van deze mensen was. Toen ik bijna 8 jaar geleden ging solliciteren als blogger voor Spiritualiteit.blog.nl, verdedigde ik mezelf zelfs met de woorden: “Ja, ik ben geinteresseerd in het spirituele, maar ik ben niet weverig ofzo hoor”. Dat zegt al genoeg over hoe ik zelf aankeek tegen het woord ‘ spiritualiteit’.

Iedereen is spiritueel
Volgens Overman is elk mens spiritueel. “Spiritualiteit gaat namelijk over dat wat je beweegt, dat wat zin geeft, betekenis geeft aan je leven,” stelt zij. “Het gaat over bewust worden en bewust zijn van die ‘drive’. Dit kan met inbegrip van, maar ook volledig los staan van religie, van godsdienst of van een geloof in een transcendente werkelijkheid van welke aard dan ook.”
Het is dus eigenlijk onmogelijk om niet spiritueel te zijn, vindt de schrijfster van het artikel.

De Maand van de Spiritualiteit gaat niet over spiritualiteit in deze brede zin. De Maand werd geopend met een stiltemeditatie op het Museumplein en omvat verder activiteiten als orakelen, mediatie, yoga en klankschalenmeditatie. Mensen die zich hier niet voor interesseren doen dus blijkbaar niet aan spiritualiteit.

De Maand breder trekken
Misschien is het een idee voor de organisatie van de Maand van de Spiritualiteit om inderdaad wat meer in te spelen op een breder begrip van spiritualiteit. Dat is misschien wat moeilijker, maar niet onmogelijk. Bovendien lijkt het mij een interessante uitdaging om meer mensen te triggeren om na te denken over het begrip ‘spiritualiteit’.

(Bron: Trouw)

Wat versta jij onder spiritualiteit?

Lees ook:Geloof jij in de kracht van de Maan?
Lees ook:Speeddate voor nieuwe inspiratie
Lees ook:Maand van de Spiritualiteit verhuist
Lees ook:Spiritualiteit in je werk
Lees ook:Nederland is toe aan spiritueel ondernemerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>