Prijzen Religeuze boek en Spirituele boek 2012 uitgereikt

Op initiatief van de Vereniging der Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers, VUKPP, werden woensdagavond 17 oktober in Gent de prijzen uitgereikt voor respectievelijk het religieuze en het spirituele boek. De Prijs Religieuze Boek 2012 werd gewonnen door auteurs Huub Oosterhuis en Mark Rotsaert. De Prijs voor het Spirituele Boek werd overhandigd aan Jan de Cock.

Religieuze boek
Huub Oosterhuis won de Prijs Religieuze Boek 2012 met 150 psalmen vrij (Uitgeverij Ten Have), een poëtische, eigentijdse vertaling van eeuwenoude psalmen, en voor zijn hele oeuvre. Hij deelt de prijs met Mark Rotsaert, die won met zijn boek Geestelijke onderscheiding van Ignatius van Loyola (Averbode).

150 psalmen vrij
Over 150 psalmen vrij: ‘Vanaf 1962 vertaalt de auteur psalmen. Maar hij voelt te goed hun ware betekenis aan om dat letterlijk te doen. Daarom neemt hij de vrijheid die de teksten verdienen. De prachtige taal maakt hen poëzie die iedereen raakt, en het vaak kunstmatige onderscheid tussen geloof en ongeloof overstijgt. Kunst laat meer van God zien dan het sluitende bewijs van zijn bestaan ooit zou kunnen.’

Evangelische boodschap
De Prijs van het Religieuze Boek bekroont een boek waarin de evangelische boodschap centraal staat vanuit een christelijk perspectief. Boeken uitgegeven door uitgevers in de Nederlandse taal, inclusief vertalingen, komen in aanmerking. Er werden door 11 Vlaamse uitgeverijen 49 boeken ingestuurd. De jury, voorgezeten door professor Rik Torfs en vicevoorzitter Mieke Van Hecke, nomineerde drie boeken. Via internet kon het lezerspubliek mee stemmen. Hun stem was goed voor 30% van de punten bij de door de jury genomen eindbeslissing.

Spirituele Boek
Naast de Prijs voor het Religieuze boek werd de Prijs voor het Spirituele Boek uitgereikt. Deze prijs bekroont een boek waarin op een toegankelijke wijze wordt bijgedragen tot de zoektocht naar zin, bezinning en bezieling in de huidige samenleving. Jan De Cock won met zijn boek Doodgelukkig Leven, verhalen over zijn ervaringen als ziekenhuispastor, een uitgave van Lannoo.

Wat is jouw favoriete religieuze of spirituele boek?

Lees ook:Eerste psalmenfestival in Nederland
Lees ook:Lubbers overhandigt eerste Theologie Oeuvreprijs
Lees ook:Beste Spirituele Boek 2012: ‘Spirituele oplossingen’ van Deepak Chopra
Lees ook:Bijbelgetrouwe seks voor vrouwen
Lees ook:‘Tijd maken’ thema Maand van de Spiritualiteit 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>