Jan Mulder schrijft essay Maand van de Spiritualiteit

Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2013 wordt geschreven door niemand minder dan Jan Mulder. ‘Stilte’ is het thema en is de inspiratie geweest voor het essay van Mulder met de titel ‘Doodstil’. Het essay is vanaf de start van de Maand, in januari, te koop voor € 2,50 in de boekwinkels.

Maand van de Spiritualiteit
De initiatiefnemers van de Maand van de Spiritualiteit willen aansluiten bij de groeiende behoefte aan zingeving en inspiratie die we in onze samenleving op dit moment op alle fronten zien. Dagblad Trouw brengt begin januari een uitgebreide bijlage uit over de Maand van de Spiritualiteit. Ook organiseert Trouw de verkiezing van het beste spirituele boek, dat een vakjury zal uitkiezen uit het brede aanbod aan spirituele boeken van 2012. Happinez, het toonaangevende tijdschrift op het gebied van zingeving en verdieping, zal uitgebreid aandacht besteden aan de Maand. De KRO TV en radio redacties geven invulling op de TV en radio.

Verschoven naar januari
De Maand van de Spiritualiteit wordt sinds 2007 in november gehouden maar is dit jaar verschoven naar zaterdag 12 januari t/m zaterdag 26 januari 2013. Eerdere auteurs van het essay waren Anselm Grün, Joke Hermsen, Kluun, Huub Oosterhuis en Sophie van der Stap. De KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have namen het initiatief in 2007. Vanaf dit jaar organiseert de Stichting CPNB de Maand van de Spiritualiteit; ook mindstyle magazine Happinez haakt aan.

Jan Mulder
Elk jaar wordt er een essay geschreven, passend bij het thema van de Maand van de Spiritualiteit. Dit keer is dat het thema ‘stilte’ en het essay ‘Doodstil’ van Jan Mulder. Jan Mulder (1945) is ex-voetballer, columnist, schrijver en televisiepersoonlijkheid. Als vaste tafelgast is hij regelmatig te zien bij De Wereld Draait Door. In 2010 verschenen zijn Belgische memoires, Chez Stanz.

Mulder verhuisde een paar jaar geleden naar het platteland van Groningen, naar het geboortehuis van zijn vrouw Johanna, waar het uitzicht reikt tot aan de horizon, 360 graden in het rond. Hij schrijft in Doodstil over de wonderschone stilte die hij zich nog herinnert uit zijn jeugd: ‘We gaan voor de fijne stilte, met een zangvogel erbij, een eenmotorig vliegtuigje hoog in de lucht, een boom vol zoemende bijen erbij kan ook.’ Maar als hij de hysterie van de oprukkende windmolens in zijn achtertuin opmerkt is het gedaan met de rust. Het drijft hem tot wanhoop en diep vanbinnen weet hij dat hij een bloedige strijd tegemoet gaat, een conflict tussen goed en kwaad, stilte en lawaai, rechts en links, vrouw tegen man.

Wat vind jij van het thema ‘stilte’ voor de Maand van de Spiritualiteit?

Lees ook:De Maand van de Spiritualiteit 2013
Lees ook:Doe mee met de stiltemeditatie op het Museumplein op 11 januari
Lees ook:Beste Spirituele Boek 2012: ‘Spirituele oplossingen’ van Deepak Chopra
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Maand van de Spiritualiteit 2016: essay door Ben Tiggelaar

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jan Mulder schrijft essay Maand van de Spiritualiteit

  1. silver account

    Zij wil inspireren vanuit historische bronnen. De traditie van de christelijke spiritualiteit kent vele personen die leefden vanuit hun relatie met God. Deze omgang hebben ze niet alleen beleefd maar ook in woorden omgezet en verdicht in poëzie en proza. Deze taal kan ons aanspreken en op het spoor zetten naar God.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Doe mee met de stiltemeditatie op het Museumplein op 11 januari | Spiritualiteit

  3. Pingback: De Maand van de Spiritualiteit 2013 | Spiritualiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>