Verzamelaar ontkracht mythes Boeddhabeelden

Een Boeddha hoor je te krijgen, in plaats van te kopen? Nooit met je voeten naar een Boeddha gaan zitten, omdat dat oneerbiedig zou zijn? Een Boeddhabeeld altijd boven ooghoogte neerzetten? Volgens Rob Lindeman, verzamelaar van Boeddhabeelden, is dat allemaal onzin.

“Dat zijn slechts regeltjes die een eigen leven zijn gaan leiden”, vertelt de verzamelaar in een artikel op aziatischetijger.nl. “Het gaat erom dat je probeert met mededogen en respect met je omgeving en alle levende wezens om te gaan. Als je aan regels vastzit is dat juist ook weer gehechtheid. En dat is antiboeddhistisch, althans dat vind ik zelf. Als je dingen doet en onderneemt met de juiste intentie, en dan bedoel ik zowel met hart alswel ratio, dan is dat per definitie goed.”

De verzamelaar kocht twintig jaar geleden zijn eerste Boeddhabeeld. Kocht, ja. Want ook het verhaal dat je een Boeddhabeeld altijd moet krijgen in plaats van kopen is volgens hem slechts een mythe: “Er wordt ook vaak gezegd dat je als boeddhist niets mag bezitten. Maar het gaat er om hoe je er mee omgaat. Als je iets koopt om daar een bepaalde positie aan te ontlenen en te laten zien hoe belangrijk je wel niet bent, dan ben je volgens de boeddhistische leer helemaal verkeerd bezig. Echter indien je iets koopt omdat je het mooi vind, je denkt aan de mensen die zoiets fraais hebben gecreëerd en je er weer gemakkelijk afstand van kan nemen dan is er niets mis met bezit.”

Lees het hele artikel over verzamelaar Rob Lindeman en zijn uitgebreide verzameling met bijzondere stukken, op www.aziatischetijger.nl.

Verzamel jij boeddhabeelden?

Lees ook:Laatste kans: De Boeddha in Tropenmuseum
Lees ook:Boeddha was ook maar een mens
Lees ook:Koop een virtueel stukje Noordpool
Lees ook:Lucky Boeddha’s brengen dubbel geluk (met lezerskorting!)
Lees ook:Europa’s grootste Boeddhistische tempel

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verzamelaar ontkracht mythes Boeddhabeelden

  1. Beelden Kado

    Dit is een artikel uit mijn hart, precies wat ik ook altijd zeg. Ik vind dat je ook een kado aan jezelf mag geven, en Boeddha is het volgens mij daar mee eens. Wel jammer dat regeltjes dan zo wijd verbreid bekend raken. Gelukkig zijn er mensen die zich er niets van aan trekken. Alhoewel, bij mij kijkt Boeddha wel naar de voordeur, voor de zekerheid. :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>