Is yoga schadelijk?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan niet iedereen aan Yoga doen. Tenminste, dat zegt wetenschapsredacteur William J. Broad van de New York Times. Yoga wordt steeds populairder en dus steeds meer mensen wagen zich eraan. Maar niet zonder risico’s, laat VROUW, het vrouwenmagazine van de Telegraaf, weten.

Na dertig jaar fanatiek yoga te hebben beoefend, ging Broad door zijn rug terwijl hij een houding aannam die bedoeld was om zijn rugblessure te herstellen. Dit leidde bij hem tot een vijf jaar durend onderzoek naar de vraag hoe gezond Yoga nu eigenlijk is. Het onderzoek werd gepubliceerd in ‘The Science of yoga’.

En, zoals bij elke manier van bewegen, blijkt ook Yoga niet geheel risicovrij te zijn en blessures op te kunnen leveren. Een van de redenen hiervoor is het feit dat er te weinig goed opgeleide leraren zijn in het westen. De vraag naar yogalessen zo groot is, dat het aanbod ineens groeit, zonder de kwaliteit in de gaten te houden. Er is hier geen controle over of keurmerk voor.

Zit jij op Yoga, of wilde je het nou net eens gaan proberen? Lees het hele artikel ‘Yoga is niet zonder risico‘ van VROUW, inclusief enkele tips om zelf toch wat risico’s uit te sluiten.

Zit jij op Yoga? Heb je er weleens schade van ondervonden?

Lees ook:Groene thee helpt tegen dementie
Lees ook:Yoga en MS: Garth McLean in Nederland
Lees ook:Zwangerschapsdepressie behandelen met yoga
Lees ook:Onderzoek naar voorspellende dromen
Lees ook:Een orgasme dankzij yoga

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Is yoga schadelijk?

 1. Joop

  Dat lijkt me logisch, elke sport kan blessures geven, dus ook yoga.

    /   Reply  / 
 2. Lydia

  Ik heb meer dan 20 jaar aan yoga gedaan, bij een heel goede lerares.
  Zij gaf Yoga volgens de leer van Ayengar . Echt fantastisch maar bij een goede begeleiding kun je ook te ver gaan als je niet naar je leraar luistert. Tegenover medestudenten wil men wel eens laten zien wat men kan.
  Rustig opbouwen, niet jezelf vergelijken met een ander en steeds invoelen wat je doet heb ik geleerd.
  Nu ben ik 63, nog zeer gezond en weet precies wat ik moet doen bij een pijntje, niet dat ik het dan ook altijd doe want luiheid sluipt er een beetje in. Jammer voor Broad.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>