Onderzoek wijst uit: We leven te weinig vanuit ons hart

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit, die op 30 oktober 2011 voor de vijfde keer van start is gegaan, voerde Spiritualiteit.blog.nl een onderzoek uit onder haar lezers, over het thema van dit jaar: #Leef!. De vraag die hierbij centraal stond was: ‘leef jij vanuit je hart?’. 47 % beantwoordde deze vraag met: ‘eigenlijk veel te weinig’.

Leef jij vanuit je hart? Doe jij echt wat jij wilt in dit leven? En als het antwoord nee is, waarom dan eigenlijk niet? Dat waren de vragen van het onderzoek van Spiritualiteit.blog.nl. Waarom dit onderzoek? “Het thema van de vijfde Maand van de Spiritualiteit heeft mij aan het denken gezet”, aldus Layla Pansier, redacteur van het professionele weblog over spiritualiteit. “Ik ken weinig mensen die écht vanuit hun hart leven en hun passie in het leven navolgen. Tot voor kort was ik zelf ook iemand die zichzelf en haar gevoel helemaal straal voorbij kon lopen. Hoewel ik dat zelf ook deed en nog regelmatig kan doen, vind ik het toch vreemd dat zoiets zomaar kan gebeuren. Waarom doen we dat? En hoe komen we weer terug bij onszelf?”

Op de vraag waarom veel mensen niet geheel hun hart volgen, antwoord Ron, één van de lezers van Spiritualiteit.blog.nl, dat de huidige maatschappij daar gewoonweg niet op is ingericht. “ls ik vanuit mijn hart wil leven ben ik heel erg druk met mijn eigen bedrijfje, maar dit levert helaas niet genoeg op om een minimum bestaan van te realiseren”, schrijft hij in zijn reactie op het blog. “Volgens mij kan je in deze maatschappij alleen vanuit je hart leven als je totaal financieel onafhankelijk bent. Geld blijft toch het steeds terugkerende levensmiddel waar je niet zonder kan.”
Maar liefst 10 % beantwoordde de vraag ‘Leef jij vanuit je hart?’ op Spiritualiteit.blog.nl met ‘Helemaal niet’. 47% zei dit ‘eigenlijk veel te weinig’ te doen en toch 37% antwoordde: ‘zeker weten!’. De overige 6% wist het niet zeker.

Een groot deel van de lezers geeft aan dat ze bezig zijn met een ommekeer, omdat ze erachter zijn gekomen dat ze in het verleden veel te weinig naar hun eigen gevoel hebben geluisterd. Maar hoe leer je om dat wel weer te gaan doen? Door te mediteren bijvoorbeeld, zoals Wim en Steffie doen, en door bewuster stil te staan bij je gevoel. Maar ook: “geniet van de kleine dingen: een dauwdruppel op een spinnenweb, met je blote voeten op het gras, picknicken in je tuin, je lievelingsmuziek, de geur van pas gemaaid gras, een knuffel, een goed gesprek zomaar uit het niets… Als je daar met volle overtuiging van kan genieten ben je op goede weg om vanuit je hartte leven. Het is zo simpel”, aldus lezeres Mieke.

Leef jij genoeg vanuit je hart?

Lees ook:We leven te weinig vanuit ons hart
Lees ook:Leef jij vanuit je hart?
Lees ook:Nieuwe poll: Mediteer jij?
Lees ook:Geloof jij in de kracht van de Maan?
Lees ook:NLP nog niet erg bekend onder spirituelen (uitslag poll)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>