Leef jij vanuit je hart?

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit, die op 30 oktober 2011 voor de vijfde keer van start is gegaan, wilde ik een klein onderzoekje uitvoeren onder de lezers van dit blog, over het thema van dit jaar, namelijk: #Leef!.
Ik wil jullie dan ook vragen: leef jij vanuit je hart? Doe jij echt wat jij wilt in dit leven? En als het antwoord nee is, waarom dan eigenlijk niet?

Het thema van de vijfde Maand van de Spiritualiteit heeft mij aan het denken gezet: ik ken weinig mensen die echt vanuit hun hart leven en hun passie in het leven navolgen. Waarom is dat zo en wat kunnen we doen om toch meer vanuit ons gevoel te handelen en ons leven naar eigen zin in te vullen.
Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie antwoorden op de vragen hierboven en vooral ook de onderbouwing ervan.

Reageer onder dit artikel met jouw antwoorden en alles wat je verder nog kwijt wilt over het thema #Leef!, of over jouw leven. Vergeet ook niet je vrienden in te lichten over dit kleine onderzoekje van Spiritualiteit.blog.nl en vraag hen ook eens na te denken over deze vragen.
Tijdens de Maand van de Spiritualiteit zal ik alle antwoorden zorgvuldig samenvoegen en de meeste interessante verhalen nog eens uitlichten.

Leef jij vanuit je hart? Doe jij echt wat jij wilt in dit leven? En als het antwoord nee is, waarom dan eigenlijk niet?

Lees ook:Onderzoek wijst uit: We leven te weinig vanuit ons hart
Lees ook:We leven te weinig vanuit ons hart
Lees ook:Geloof jij in de kracht van de Maan?
Lees ook:Nieuwe poll: Mediteer jij?
Lees ook:Thema vijfde Maand van de Spiritualiteit is #Leef!

22 Reacties // Reageer

22 thoughts on “Leef jij vanuit je hart?

 1. Ron van Maanen

  Ik probeer zo veel mogelijk vanuit mijn hart te leven.
  Helaas is de huidige maatschappij daar nog niet op ingericht. Als ik vanuit mijn hart wil leven ben ik heel erg druk met mijn eigen bedrijfje.
  Dit levert helaas niet genoeg op om een minimum bestaan van te realiseren.
  Als ik dit bedrijfje officieel zou starten (inschrijving bij de kamer van koophandel) ga ik onmiddelijk falliet. Mijn uitkering word gestopt en ik kan mijn hypotheek niet meer betalen. Huis staat al te koop maar dat is in deze tijd niet echt makkelijk te verkopen.
  Graag zou ik helemaal opnieuw beginnen met helemaal niets. Geen bezit, geen zorgen.
  Alleen moeten er wel 6 katten eten en ikzelf lust ook wel wat.
  Spannende tijden dus. Veel solliciteren en steeds horen dat ze geen plaats hebben is op dit moment de regel.
  Hopelijk verkoop ik snel mijn huis en ga ik zonder schulden de bijstand in. Dat maakt het allemaal veel makkelijker. Ik kan dan elk willekeurig baantje aannemen en in de weekeinden met mijn eigen toko aan de gang. Zoniet, ben ik in februari falliet en ga ik voor 3 jaar de schuldhulpverlening in.
  Ook een manier om vanaf dat moment vanuit je hart te leven. Bij de standaard sollicitatieplicht die waarschijnlijk op mijn leeftijd geen resultaat meer heeft, kan ik dan met veel liefde vrijwilligerswerk doen.

  Volgens mij kan je in deze maatschappij alleen vanuit je hart leven als je totaal financieel onafhankelijk bent. Geld blijft toch het steeds terugkerende levensmiddel waar je niet zonder kan.

  Lieve groet Ron.

    /   Reply  / 
  1. debbie

   ron ik geloof dat veel mensen zo vanuit hun hartje zouden willen leven.
   en het is idd net wat je zegt niet mogenlijk in deze maatschappij..
   zolang jij zoveel mogenlijk doet wat jou hart je ingeeft komt het uiteindelijk ook goed met je!
   al duurd het misschien wat langer dat je gewilt zou hebben.
   blijf vooral positief!

   succes met de verkoop van je huis.
   ik zit in het zelfde schuitje..hihi

     /   Reply  / 
 2. Wim

  Ik leef, zoals vele anderen denk ik, veel te weinig vanuit mijn hart. De laatste jaren heb ik heel veel (onbewust) vanuit mijn hoofd geleefd en ben ik te weinig van mijn gevoel uit gegaan. Dat merk ik nu: ik heb veel meer stress dan ooit, vaak hoofd- en buikpijn en snel geïrriteerd. Ik probeer weer terug te gaan naar leven vanuit mijn hart, maar na zo’n lange tijd dit niet te hebben gedaan blijkt dit toch wel weer moeilijk om opnieuw aan te leren. Als iemand tips heeft zijn ze dus ook van harte welkom!
  Wel ben ik ook weer begonnen met mediteren, maar ik merkt dat ik meer nodig heb dan dat.
  Groetjes, Wim

    /   Reply  / 
 3. mieke

  geniet van de kleine dingen, een dauwdruppel op een spinnenweb, met je blote voeten op het gras, picknikken in je tuin, je lievelingsmuziek, de geur van versgemaaid gras, een knuffel, een goed gesprek zomaar uit het niets….. als je daar met volle overtuiging van kan genieten ben je op goede weg om vanuit je hart te leven, het is zo simpel, warme knuffel, mieke

    /   Reply  / 
  1. Ron van Maanen

   Mieke,

   Als dat voldoende is om op de goede weg te zijn ben ik een eind in de goede richting. Met een tentje in het bos, lekker kampvuurtje, potje koken en in het donker naar de sterren kijken geeft mij al genoeg vrede.

     /   Reply  / 
 4. Bianca ten Cate

  Ik leef vanuit mijn hart, wie goed doet wie goed ontmoet en dat merk ik zeker, ik geniet vol op van het leven,lieve man,geweldig zoontje heerlijke familie en super vrienden wat wil je nog meer.

  Heb nu echt het perfecte leventje!!

  Ik weet dat materiaal je niet gelukkig maakt!! Maar liefde,vrienden,familie dat is alles wat je nodig hebt!!

  Ik gun het iedereen.

    /   Reply  / 
 5. Aisha

  Soms is het moeilijk om vanuit je hart te denken en soms heel makkelijk. Het ligt aan de omstandigheden vind ik.
  En jammer genoeg kan het niet altijd door de huidige maatschappij. Alles moet snel en dan denk je niet goed na.

    /   Reply  / 
 6. Herman

  Veel mensen denken dat ze vanuit het hart leven. Ik heb het ook lang gedacht, maar nu is wel gebleken dat ik dat nooit echt genoeg gedaan heb. Nu doe ik dat wel veel bewuster en het blijkt vaak best moeilijk. Vooral omdat ik het niet gewend ben denk ik.. Maar het gaat me steeds gemakkelijker af, al schiet ik soms weleens terug in mijn oude gewoontes hoor, ik heb nog een hoop te leren op dit gebied!

    /   Reply  / 
 7. Barbera Ploeg

  Met mijn hoofd leef ik vanuit mijn hart en met mijn hart leef ik vanuit mijn hoofd.
  In balans en volledig vanuit mijn hart, het zijn meer de beperkende gedachten die je jezelf onbewust oplegt die het je bijna onmogelijk maken om vanuit je hart te leven.
  De sieraden die ik maak, de blogs die ik schrijf, en de gang van zaken binnen ons gezin, eigenlijk alles, vanuit mijn hart en op slakkentempo, geen haast op ons adres.
  Maar dat betekend niet dat ik geen last heb van ongemakken, tegenslagen, frustraties en geldzorgen.
  Er zijn duizend wegen naar Rome, maar er is maar 1 doel (lees; Rome zelf) dus hoe je er komt maakt niet uit als je maar 100% de intentie hebt dat je bij je uiteindelijke doel komt.
  De weg maakt niet uit, hobbelig of onder water, dat ben je toch allemaal weer vergeten als je bij je doel bent aangekomen.
  Je doel blijven visualiseren kan je helpen gefocust te blijven op wat echt belangrijk voor je is (lees; doel) en dan kom je vanzelf in de flow en zul je zien dat de juiste mensen/dingen op je pad komen.
  PS. Als je iets echt heel graag wilt dan zijn alle zorgen etc. slechts bijzaken en is het alles meer dan waard!

  Mijn tip is;
  Blijf focussen op je doel en je komt er vanzelf!

    /   Reply  / 
 8. Wilco

  Leven vanuit je hart brengt mooie dingen op je pad! Doe waar jij je goed bij voelt, op jou manier, volgens jouw regels en zie waar het je kan brengen… ik ben er een fan van, al leer ik nog iedere dag.

    /   Reply  / 
 9. Service a bright new world

  Leef vanuit je hart dat zou een ieder moeten doen. Het brengt een hoop rust, alles wat komt vanuit je hart is puur en oprecht.

    /   Reply  / 
 10. Desiree

  Luisteren en dus leven vanuit je hart is denk ik wel wat ik doe, soms te veel. Dan is daar mijn partner die mij moet afremmen of ik hem… Want op verschillende manieren leven wij met ons hart, dat kan soms botsen maar juist vaker interessant en boeiend zijn. Nu ik 40+ ben kan ik veel meer vanuit mijn hart leven omdat mijn hoofd de bagage daarvoor heeft. Als ik als jonge vrouw iets meer met mijn hoofd had geleefd en gestimuleerd was om te luisteren naar wie je bent, wat je voelt en wat je wil doen waren sommigen keuzes in mijn leven wel anders geweest. Maar ik krijg steeds meer het gevoel dat ik ben wie ik wil zijn. Doorgaan met leven vanuit mijn hart zal mij laten groeien, en ik kijk uit naar al die mooie dingen die nog op mijn pad gaan komen.

    /   Reply  / 
 11. Brij

  Ik leef zeker wel vanuit mijn hart! Altijd al gedaan en dat blijf ik doen!

    /   Reply  / 
 12. Klaas de Vries

  Ik probeer te leven vanuit mijn hart. Maar dat lukt niet goed wanneer ik daar niemand anders aantreft dan mijzelf. Want dan draai ik te vaak rond – en uiteindelijk vast in mezelf. Wat ik zoek is verbinding met Wie van buiten komt,van boven. Als dat gebeurt, openen zich nieuwe horizonten.

    /   Reply  / 
 13. Klaas de Vries

  correctie: “aantref”

    /   Reply  / 
 14. F. Bouman

  in december is er een workshop in een opleidingscentrum in valthe die leven vanuit je hart heet, misschien is dat iets??

  het centrum heet Opleidingscentrum Mirre.

    /   Reply  / 
 15. Mies

  Mijn naam is miesje en ik het jaren lang niet vanuiit mijn hart geleefd. ik deed alleen wat anderen van mij verwachtten en wat ik dacht dat er van mij verwacht werd. Sinds een jaar geleden ben ik daar verandering in gaan brengen. via cursussen en therapie gaat dat ssteeds beter en ik voel me veel vrijer nu, maar ik heb nog een lange weg te gaan en dat is soms moeilijk.

    /   Reply  / 
 16. Anouschka

  Ik leef zoveel mogelijk uit mijn hart. Ik geniet van kleine dingen, de ganzen in de lucht, een late vlinder of de zonnestralen achter een wolk vandaan. Ik geloof dat we hier zijn om juist vanuit ons hart te leren leven. Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk en soms lukt het ook niet altijd, maar door elke dag even tijd voor mezelf te nemen, kom ik al een heel eind.
  Het moment waarop ik echt vanuit mijn hart leef is als ik mensen help met intuïtieve massage. Op zo’n moment maak ik (?)dingen in mensen los, waardoor zij zich vrijer voelen en ik krijg er zoveel energie van! Dat is echt helemaal mijn ding! Dat masseren doe ik als hobby, maar mijn normale baan vind ik ook heel leuk en dat komt voornamelijk omdat ik daar mezelf kan zijn.Op mijn vorige werk kon ik dat niet. Daar moest ik weg omdat ik in de WAO kwam en uiteindelijk ben ik daar alleen maar beter van geworden. Ik kan tegenslag ook als leerweg zien,hoe moeilijk of pijnlijk het soms ook is. En door positieve dingen als cadeautjes te zien, zie ik mijn leven als heel gelukkig!

    /   Reply  / 
 17. Steffie

  Tja, ook ik kan zeggen dat ik heel lang niet naar mn gevoel heb geluisterd en dus niet vanuit mijn hart heb geleefd. Daar ben ik nog niet zo lang geleden achter gekomen en dat heeft me wakker geschud. Door er beter achter te komen wanneer ik wat voel, sta ik langer stil bij bepaalde situaties, proberen ik regelmatig te mediteren om in contact met mezelf te blijven en leef ik veel volgens de principes van mindfulness. dat is prettig. Ik heb nog een lange weg te gaan en ik ben al 42, maar ik ben blij dat ik er nu achter ben. liever nu pas dan helemaal niet!

    /   Reply  / 
 18. Elisa

  Ik denk dat ik meestal wel redelijk in balans ben, leven vanuit mijn hart, en redeneren met mijn verstand. Zakelijk moet ik handelen met mijn hoofd, heel soms mag ik handelen vanuit mijn hart, privé handel ik uit gevoel, heel soms moet ik handelen vanuit verstand…

  Ik doe mijn best om er de balans in te houden, maar soms slaat de weegschaal door naar hoofd, soms naar hart.

  Volledig leven vanuit je hart is niet mogelijk, net zo min is dat andersom ook niet mogelijk (denk ik;) )

  Ik denk wel, dat naarmate je ouder wordt, je rugzakje met bagage zwaarder wordt, dat je dan wel meer bij de dingen stil staat, niet alles meer als vanzelfsprekend ervaart. Anderzijds, merk je ook dat je lang niet altijd dicht bij jezelf hoeft te blijven. Soms mag je best wel eens van je zelf afdwalen, omdat er gewoon situaties zijn die dat op dat moment van je vragen. De kunst is natuurlijk de situaties te herkennen, en een balans daarin te zoeken ;)

    /   Reply  / 
 19. Wilma van de Water

  Het is eigenlijk doodeng om van ‘leven met je verstand’ naar leven vanuit je hart’ over te stappen! Want…….. wat brengt het je?
  Je moet je zekerheden loslaten en je springt eigenlijk in het diepe, je weet niet wat er komen gaat en dat is eng!
  Zo zullen veel mensen denken, die graag zouden willen gaan leven vanuit hun hart!
  Ik heb het wel gedaan een aantal jaren geleden. En het bevalt me prima, behalve dan dat je eigenlijk wel een flink gevulde bankrekening zou moeten hebben om dit lang vol te kunnen houden!
  Zoals Ron van Maanen al zei: deze maatschappij is er totaal nog niet klaar voor! ik loop constant tegen zaken (lees: instanties) aan, die helemaal niet meewerken aan ‘mijn plan van aanpak’. Nee, zij hebben alleen de financien voor ogen en ALLES draait om geld!
  maar niet voor mij: ik wil GELUKKIG ZIJN met de dingen (lees: werk) in mijn leven. Want er moet natuurlijk wel brood op de plank komen! en een beetje beleg er op zou ook wel leuk zijn….
  Wat zou het prachtig zijn als je die baan zou kunnen vinden die precies bij JOU past. Zodat je iedere morgen uit je bed springt en fluitend naar je werk gaat waar je bijna de tijd zou vergeten als het 17.00u. is…..
  Ondertussen besteed ik mijn tijd aan vrijwilligerswerk dat mijn passie is. En ik geniet er met volle teugen van!

    /   Reply  / 
 20. Pingback: We leven te weinig vanuit ons hart | Spiritualiteit

 21. Frenkie A. Oosterveen

  beste allen,
  mooie antwoorden en een mooi doel. Het hart. Het mystieke hart van de amoderne Rozenkruisers. Het Bloedend Hart van Christus. Het zuivere hart van Maria, de Moeder. Het hart als zetel van God. Het hartchakra als centrum van 6 andere chakra’s. ga maar door. Volg jouw hart.
  De toekomst van de mens: leven vanuit het hart en hart voor de natuur.
  Lees de blogop 19/9 van Mijn God over “de overgave van het hart”.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>