Nederland is toe aan spiritueel ondernemerschap

Zoals beloofd: het originele bericht n.a.v. het onderzoek naar Spiritueel ondernemen…

Nederland is toe aan spiritueel ondernemerschap
Spiritualiteit.blog.nl: 73% wil meer ‘spiritualiteit’ op de werkvloer

Spiritueel ondernemerschap is steeds meer in opkomst. Er wordt gepraat over het opnemen van mediteermomenten in de CAO, spiritueel leiderschap, meer inspiratie, spirituele en persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer…
Spiritualiteit.blog.nl deed onderzoek naar spiritueel ondernemen. Want wat verstaan we hier eigenlijk onder? En in hoeverre zijn we op zoek naar spiritualiteit op de werkvloer?

Zo’n 200 mensen, werknemers en werkgevers, reageerden op het onderzoek over spiritueel ondernemen. Niet alleen door hun stemmen uit te brengen via de polls, maar ook door hun eigen, unieke antwoord op Spiritualiteit.blog.nl te plaatsen.

Voor de meerderheid van de stemmers (62%) draait het bij spiritueel ondernemen om het toepassen van spiritualiteit bij het leidinggeven op de werkvloer. De mogelijkheid tot spirituele ontwikkeling is voor 40% een belangrijk onderdeel van deze vorm van ondernemen en ook het opnemen van bid- en mediteermomenten telt mee (15%).

Niet zweverig
Uitleggen wat spiritueel ondernemen nou eigenlijk is, lijkt ingewikkeld. Over het algemeen beantwoordden de deelnemers deze vraag bijna allemaal met termen als ‘authenticiteit’, ‘een uitdaging creëren voor de werknemers’, ‘bewustzijn van je kwaliteiten als werknemer en -gever’, ‘passie’, ‘balans’, ‘eerlijkheid’ en ‘de kans om te ontwikkelen’. Het klinkt in eerste instantie misschien nog wat ‘zweverig’ voor diegenen die zich niet zozeer met spiritualiteit bezighouden. Maar is die eerlijkheid, dat bewustzijn, het ‘hart voor de zaak’ niet altijd nodig geweest om een zaak draaiende te houden? Is dat niet wat kleine bedrijven groot maakt? Steeds meer bedrijven richten zich meer op het motiveren en inspireren van werkgevers, door ze trainingen, cursussen, maar bijvoorbeeld ook stoelmassages aan te bieden. Ook dat is volgens veel deelnemers aan het onderzoek op Spiritualiteit.blog.nl een vorm van spiritueel ondernemen.

Definitie
Er is zeker wel behoefte aan wat meer spiritualiteit op de werkvloer, laat bijna driekwart van de deelnemers aan het onderzoek weten. Of dat nu gaat om mediteer- en bidmomenten, om het creëren van uitdagingen, het stimuleren van de ontwikkeling van werknemers of wat dan ook, zal waarschijnlijk per werkgever en ook per werknemer verschillen.

Volgens Bas moet er eerst een heldere definitie komen van Spiritueel Ondernemen, voordat er echt over kan worden gesproken. “Iedereen is op zijn eigen manier spiritueel, alleen gebruiken veel mensen dat woord niet”, laat hij in zijn reactie op het onderzoek weten. “Die term vinden ze vaak te zweverig en toch werken ze volgens spirituele wetten”.
Theo Buijsrogge, oprichter van het Spiritueel Ondernemers Netwerk, heeft al een definitie: “Een spiritueel ondernemer ziet mijns inziens de heelheid van alles, zorgt voor balans, kent het ‘Succeskompas’ van zijn organisatie en zijn medewerkers en zorgt dat deze op elkaar zijn afgestemd. Dan kunnen mensen en organisaties duurzaam succesvol zijn.”

Meer reacties lezen? Klik hier om naar het artikel over het genoemde onderzoek op Spiritualiteit.blog.nl te gaan.

Lees ook:Onderzoek over spiritueel ondernemen
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Meditatie voor betere prestaties op de werkvloer
Lees ook:Mediteren mogelijk op korte termijn in CAO

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Nederland is toe aan spiritueel ondernemerschap

 1. Haaruitval

  Vooral in stressvolle omgevingen zou spiritueel leiderschap op zijn plaats zijn. Ik merk dat ik veel voordelen heb aan meditatie.

    /   Reply  / 
 2. Anne van Muijen

  Een holistische visie op de gezondheid van medewerkers vraagt om aandacht op het strategisch/tactisch niveau van leiderschap voor de spirituele, mentale, sociaal/emotionele en fysieke aspecten van gezondheid. Veel bedrijven blijven steken in het bevorderen van de fysieke gezondheid van medewerkers. Er is weinig besef, dus ook weinig aandacht, voor de verborgen kosten die worden veroorzaakt door presenteisme, in hoge mate veroorzaakt door afwezigheid van aandacht en activiteiten op het gebied van de drie overige aspecten van gezondheid.
  Wie hierover meer wil weten is welkom om te reageren.

    /   Reply  / 
 3. Inge

  Heel goed!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>