“Spiritualiteit is zelfontwikkeling”

Onderzoek Spiritualiteit.blog.nl levert mooie antwoorden

Op Spiritualiteit.blog.nl werd afgelopen weken de vraag ‘Wat betekent spiritualiteit voor jou?’ gesteld. Zo’n 130 bezoekers van de site hadden de behoefte om deze vraag te beantwoorden. Bijna de helft (48%) antwoordde ‘zelfontwikkeling’.
Voor 16% van de personen die aan de poll mee deden is spiritualiteit een onderdeel van de religie. Om welke religie het gaat is niet zo belangrijk. Wim: “Spiritualiteit is voor mij de verbinding tot stand brengen met het Hogere. Het Hogere kan van alles zijn: de natuur, het leven zelf, God, Boeddha, mijn onderbewuste. Het Hogere is dat wat voor mij zorgt. Soms lijkt het me tegen te werken, maar uiteindelijk ervaar ik dat het er op uit is voor me te zorgen en mij de weg te wijzen”. Emiel ervaart spiritualiteit ook als onderdeel van zijn religie: Voor mij is spiritualiteit, leren beseffen dat we allen één zijn. Voorkomend uit die ene Bron van energie die we God, Allah of wat dan ook noemen.”

15 % van de deelnemers aan het onderzoek heeft het over intuïtie. Voor 5% staat spiritualiteit gelijk aan paranormale zaken en slechts 1% heeft het over het bezoeken van spirituele beurzen en het volgen van cursussen.

De overige 15% had een uitgebreider antwoord op de vraag wat spiritualiteit voor hen betekende. Voor velen bleek het ook best een moeilijke vraag te zijn, omdat spiritualiteit vaak iets vanzelfsprekends is, ‘een gevoel’. “Spiritualiteit is het instrument waarmee ik mijn innerlijke vlam levend houd,” laat Barbara bijvoorbeeld weten op Spiritualiteit.blog.nl.
Ook schrijfster en oud-hoofdredacteur van Onkruid, reageerde met een mooi antwoord: “Voor mij is spiritualiteit een zintuig en alles wat ik kan doen om dat zintuig te onderhouden. Het is net zo alledaags als horen, proeven, zien, ruiken en voelen. En het opent net als die vijf een poort tussen binnen en buiten mezelf. Als ik mediteer, vrij of damestasjes lees als orakel, als ik een ander of mezelf een energetische behandeling geef om pijn te verminderen, rust te voelen of een spannende activiteit te ondersteunen, dan is dat zintuig een onderdeel van de activiteit. Zoals ik ook bewust kan zitten luisteren naar muziek of kijken naar een mooie film. En als ik opeens een wonderlijk inzicht krijg tijdens het stofzuigen, of een gesprekje met een overledene heb tijdens de afwas of het autorijden, dan is het een bron van plezier en verbondenheid met alles. Spiritualiteit geeft er een extra dimensie bij in het leven. Een grotere zin. Meer zin. Zinnelijker en zintuiglijker.
Lekker wel, die spiritualiteit…”

De poll werd op 31 januari gesloten. Voor het artikel over de poll op Spiritualiteit.blog.nl kun je hier klikken.

Lees ook:Is muziek en spiritualiteit met elkaar verbonden?
Lees ook:Geloof jij in de kracht van de Maan?
Lees ook:Poll: Wat betekent spiritualiteit voor jou?
Lees ook:Vraag ‘Ben jij gelovig?’ levert veel discussie! (+ de poll-uitslag)
Lees ook:Wist je dat…

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on ““Spiritualiteit is zelfontwikkeling”

 1. Karla

  Leuk onderzoek! Wanneer komr er weer een nieuwe? :)

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Wist je dat… | Spiritualiteit

 3. t.w.boltze

  Als je je roespitst op spiritualiteit, loop je dan niet het gevaar dat je de realiteit uit het oog verliest?
  Als je je leven helemaal onstoffelijk instelt, dan ga je m.i. zweven en dat is niet reëel.

    /   Reply  / 
  1. Layla

   Wie zegt dat spiritualiteit zweven is? Kan spiritualiteit niet ook heel praktisch toepasbaar zijn? Ik vind van wel…

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>