Het is vrijdag de dertiende!

Het is vandaag vrijdag de dertiende! Al van oudsher wordt vrijdag de dertiende als een ongeluksdag beschouwd. Maar waarom eigenlijk? Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd; geen al te gelukkige dag dus. En dit ongeluk wordt dan nog eens versterkt doordat het samenvalt met het getal 13, wat altijd al een ongeluksgetal is geweest. Dit zou bij deze verklaring te maken kunnen hebben met het aantal aanwezigen bij het Laatste Avondmaal.

Een andere verklaring voor deze ongeluksdag is afgeleid van een Noorse sage over de kwaadaardige god Loki die als niet-uitgenodigde, dertiende gast, op het feest komt en de aarde in rouw dompelt.

En dan is er nog de theorie dat het geloof in vrijdag de dertiende als ongelukkige dag is afgeleid van vrijdag 13 oktober 1307. Op dezedag werden in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone werden gearresteerd, op grond van valse beschuldigingen.

Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de dertiende. Dit jaar zijn dat er drie: februari, maart en november hebben een ‘ongeluksdag’!

Vrijdag de dertiende staat tegenwoordig voor mensen gelijk aan bijgeloof. De meeste mensen nemen de dag niet meer zo serieus als vroeger. Alhoewel.. een zwarte kat mijden of niet onder een ladder doorlopen op deze dag lijkt misschien onzin, maar velen houden zich er toch maar aan, ‘voor de zekerheid’.
Het schijnt dat er op vrijdag de dertiende ook meer dan de helft minder huwelijken wordt afgesloten dan op een normale vrijdag. Tja, je weet maar nooit natuurlijk!

Overigens wordt in Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen dinsdag de dertiende als ongeluksdag gezien. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag.
Dertien is dan ook niet voor iedereen een ongeluksgetal. Zo kijken veel moderne heidenen anders naar dit getal en voor de Maya’s was het getal dertien heilig.

(Bron: o.a. Wikipedia)

Lees ook:Vrijdag de dertiende!
Lees ook:Wat betekent Vrijdag de Dertiende voor jou?
Lees ook:Alweer vrijdag de dertiende
Lees ook:Vrijdag de dertiende
Lees ook:666

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Het is vrijdag de dertiende!

 1. Marianne de Bondt

  Beetje dom, dit jaar zijn er 3 vrijdag de 13e.
  Vrijdag 13 februari
  Vrijdag 13 maart
  Vrijdag 13 november.

  Beetje opletten he.

    /   Reply  / 
 2. Layla

  Joh! Ik hoorde vanmorgen op het journaal dat er dit jaar twee zijn, dus vandaar dat ik het niet nodig achtte om dit te verifieren. Zo zie je maar.. Maar bedankt voor de correctie!
  Groetjes,
  Layla

    /   Reply  / 
 3. Lichtje

  Uit ervaring weet ik dat de “ongeluksdag” in Italië niet vrijdag de 17de is maar donderdag de 17de!

  Geeft niet hoor, vergissen kan! :)

    /   Reply  / 
 4. Layla

  Als dat zo is, dan ben ik verkeerd geinformeerd. Weet je ook waarom de donderdag?
  Groetjes, Layla

    /   Reply  / 
 5. Pingback: Vrijdag de dertiende | Spiritualiteit

 6. Pingback: Alweer vrijdag de dertiende | Spiritualiteit

 7. Anne

  Haha:)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>