‘The Real Power of Woman’

In het kader van de Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart 2008, organiseren de vrouwen van Stichting Sahaja Yoga Nederland in de Openbare Bibliotheek Amsterdam een unieke, verrassende en vreugdevolle bijeenkomst, onder de naam 'The Real Power of Woman'.

Tijdens de bijeenkomst kan er kennis worden gemaakt met het leven en werk van Shri Mataji Nirmala Devi, een van de belangrijkste spirituele leiders van deze tijd. Zij heeft een eenvoudige meditatie techniek ontwikkeld, waarbij iedereen de vrouwelijke kracht in zichzelf kan ontdekken en waarnemen.

Shri Mataji Nirmala Devi heeft haar leven gewijd aan de emancipatie van de mensheid, waarbij de rol van de vrouw een belangrijke plaats inneemt. Zij heeft met haar bijzondere inzicht, kennis en liefde, het leven van zeer velen veranderd waardoor zij wereldwijd erkenning en respect geniet.
Shri Mataji Nirmala Devi is geboren in 1923 in Chindwara, Centraal India. Tijdens haar jeugd herkende Mahatma Gandhi haar diepe en bijzondere kwaliteiten en verbleef zij vaak in zijn ashram. Later studeerde zij geneeskunde en speelde een actieve rol in de Indiase onafhankelijkheidsbeweging. Haar vader is een van de schrijvers van de Indiase Grondwet.
In 1970 heeft zij Sahaja Yoga opgericht met het doel spirituele ontplooiing en verlichting te geven. Sindsdien geeft Shri Mataji wereldwijd lezingen op talloze seminars en conferenties.

Op de bijeenkomst van 8 maart op de zesde etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, is een tentoonstelling en een documentaire over het leven van Shri Mataji te zien en daarnaast zijn er videopresentaties, culturele activiteiten en verschillende workshops. Ook kun je meedoen aan een meditatie-oefening.

De bijeenkomst duurt van 14.00 to 21.00 uur. Toegang is gratis. Klik hier om het programma en de dagindeling te bekijken.

(Bron: Sahaja Yoga.nl)
(Bron illustratie: Sahaja Yoga.nl)

Lees ook:Prema Devi: in rust en vertrouwen je ding doen
Lees ook:Webinar mediteren: Ontdek de stilte in jezelf
Lees ook:Lezing ‘Goddelijkheid van de mens’ van Stichting De Cirkel
Lees ook:Donderdag lezing Susan Smit
Lees ook:Filmtip: Awake, The Life of Yogananda

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘The Real Power of Woman’

 1. birgitte

  Jammer genoeg zijn veel vrouwen zich niet bewust van hun echte kracht en denken zij nog steeds dat ze gelijk moeten worden aan de man. Helaas, dat kunnen we opgeven want dat gaat nooit lukken. Maar misschien maar goed ook want de kracht die vrouwen hebben gaat veel verder dan brute kracht. Zij kunnen een maatschappij maken of breken. Hun verlangen is wat de wereld beweegt. Hun connectie met de Moeder aarde en haar energie is een eenheid.
  Op deze speciale dag voor de voruw kun je je eigen kracht en die van je medevrouwen ontdekken en uitbreiden. Het wordt een dag om nooit meer te vergeten!

    /   Reply  / 
 2. Pat Smolders

  OVER ‘MANNELIJKE’ EN ‘VROUWELIJKE’ KWALITEITEN EN DE BETEKENIS VAN EMANCIPATIE

  In de huidige tijd bestaat in onze samenleving – en misschien wel in onze eigen geest – een overwaardering voor actiegerichte kwaliteiten en een onderwaardering voor kwaliteiten van zorg en compassie. Ik kijk om me heen en zie dit op heel veel levensterreinen en in alle sociale geledingen. Het zijn twee aspecten – twee helften van ons menszijn, zo je wilt – die beiden waardevol zijn.

  Competitieve prestatie wordt hoog gewaardeerd, en zorggerichtheid en betrokken aandacht worden ondergewaardeerd. Ook vanuit financiëel perspectief, kijk naar de beloning in bijvoorbeeld de onderwijssector.

  eMANcipatie?
  Heel lang is emancipatie in feite vaak eMANcipatie geweest: Mensen zijn hun competitieve prestatiegeriche kwaliteiten voorop gaan stellen en zijn hun zorg- en compassiegerichte kwaliteiten gaan verwaarlozen. Dit misverstand over wat emancipatie betekent, heeft op zijnsniveau zowel mannen als vrouwen geweld aangedaan, en – over de gehele linie gezien – vrouwen in grotere mate. Het is een collectief misverstand geweest, dat heeft geleefd bij (en doorgegeven is door) mannen en vrouwen.

  Op die manier is ‘emancipatie’ veelal een richtlijn van buitenaf geweest, die zo’n beetje de helft (of meer) van ieders potentiëel in de kiem smoorde. Ongeacht wie je werkelijk bent richt je je naar een model, boots je iets na wat je niet bent. Je vergelijkt jezelf continu met het model van hoe je zou-moeten-zijn of hoe je denkt-dat-je-bent (en ervaart dat je niet bent): Iets wat je geen voldoening geeft en iets wat geen stem geeft aan (of beroep doet) jouw unieke talenten. Zo’n opvatting van ‘emancipatie’ – zo’n opvatting van hoe-te-leven – kan mensen dus behoorlijk het leven zuur maken.

  Echter, emancipatie betekent in werkelijkheid: Vrij worden – ‘jezelf’ worden. Jouw eigen volstrekt unieke leven leven – niet dat van een (misschien denkbeeldige) ander. Vrij van imitatie, vrij van vergelijken. De uniciteit – daarin ben je onvergelijkbaar met anderen – je houdt dan op met jezelf te vergelijken, te meten aan anderen, te concurreren, te wedijveren. In die uniciteit (of hoe je het ook noemen wilt) kunnen anderen jou pas echt ontmoeten: Ze ontmoeten jou, precies zoals je bent. Ze ontmoeten niet langer de mens die je al die tijd probeerde te zijn, probeerde te spelen. In die unicitiet vindt ontmoeting van mens tot mens plaats. Je doet jezelf (jouw Zelf) niet langer geweld aan.

  Als je slaaf of gevangene bent, heb je zelf weinig in te brengen: Voor je bevrijding ben je dan afhankelijk van welwillende anderen.

  Maar in onze tijd zijn veel mensen noch slaaf noch gevangene, maar ervaren hun leven – hun bestaan – niet als vrij. Vrij worden vraagt dan actie van niemand anders dan jijzelf. Alleen jijzelf kan dit realiseren. Dit is de uiteindelijke realiteit. Natuurlijk bestaan er mensen en omstandigheden die hierbij kunnen faciliteren – die deze innerlijke bevrijding kunnen begeleiden. Er bestaan vele paden. Je kunt jezelf bevrijden van de denkbeelden die je ingegoten werden van hoe je zou-moeten-zijn. Jezelf bevrijden van gewoontes die wellicht ooit nuttig waren maar je nu belemmeren om vervuld te leven. Gewoontes in je denken, interpreteren, voelen, spreken en handelen.

  Misschien denk je: Gewoontes maken het leven gemakkelijk en aangenaam. Dat kan zeker het geval zijn – behalve wanneer ze je ervan weerhouden in harmonie met jezelf te zijn. Vrij worden van alles dat van het verleden afkomstig is en wat jou in de weg zit in je bewustzijn en gevoel van vervulling in het hier-en-nu. Voor mij betekent emancipatie dan ook: Leef en Geef ten volle wie je ten diepste bent! Die emancipatie gun ik iedereen, niemand uitgezonderd, en daarvoor zet ik me graag in.

  - Pat Smolders.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>