‘Miss Tibet’ eerste documentaire op Bodhitv

Stoere rappers, leden van een rockband en een deelneemster aan een Miss verkiezing. Deze jongeren staan centraal in de documentaire Miss Tibet. Miss Tibet is de eerste documentaire die vertoond zal worden via de nieuwe website Bodhitv.

'Miss Tibet' geeft een beeld van de jongerencultuur van de verbannen en gevluchtte Tibetanen in Dharamsala, India. De film toont de tegenstrijdige situatie waar de Tibetanen in India mee te kampen hebben. Aan de ene kant lonkt het westen, aan de andere kant wil men de traditionele Tibetaanse en boeddhistische waarden behouden en doorgeven aan de jeugd.

De documentaire zal vanaf donderdag 24 januari op Bodhitv te zien zijn. Het is de eerste lange documentaire die op Bodhitv vertoont wordt.

Bodhitv is een digitale jongerenplatform over boeddhisme en spiritualiteit. Het is een initiatief van de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) en richt zich op jongeren van 18 tot 30 jaar in Nederland. Bodhitv biedt jongeren een podium om met elkaar te discussiëren, elkaar te informeren en ervaringen uit te wisselen.

(Bron: nieuwsbrief Bodhitv)

Lees ook:Bodhitv is flink aan het uitbreiden
Lees ook:Jongeren en boeddhisme in het buitenland
Lees ook:Bodhitv maakt religieus uitstapje
Lees ook:Bodhitv op zoek naar versterking
Lees ook:Spirituele schrijfwedstrijd Bodhitv

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Miss Tibet’ eerste documentaire op Bodhitv

 1. Holland Doc

  Op de toppen van de Himalaya
  Van zaterdag 2 tot en met vrijdag 8 februari

  Op 9 en 10 februari worden in ons lage land films vertoond over de hoogste bergen ter wereld. De zesde editie van het jaarlijkse Himalaya Film Festival vindt dan plaats, een initiatief van het Himalaya Archief Nederland. Het digitale themakanaal Holland Doc zendt vanaf 2 februari een week lang de beste films van dit festival uit.

  Deze week onder meer een van de hoogtepunten van het festival: ‘On the road with the red god: Machhendranath’ (2004). De documentaire laat een religieus ritueel zien. Hordes Nepalezen slepen een gigantische, handgemaakte totempaal op wielen voort. Het gevaarte is twintig meter hoog, moeilijk navigeerbaar en de mijlenlange rituele tocht duurt maanden. Tijdens de reis komen we erachter dat er allerlei religieuze conflicten over de god ‘Machhendranath’ bestaan.

  In ‘Miss Tibet’ (2007) wordt op grappige wijze de tegenstelling tussen het moderne leven en de eeuwenoude cultuur van Tibet getoond. Siebout Leseur van Leeuwen & Tenzin Thardoe volgen deze Miss verkiezing aan de voet van het paleis van de Dalai Lama. Er blijkt maar één deelneemster te zijn.

  ‘School among Glaciers’ (2005), winnaar van de Publieksprijs 2005 van het International Documentary Festival Seoul, is een fascinerend docu-drama over een onderwijzer die zich opmaakt voor een voettocht van 14 dagen naar Lunana, de meest afgelegen vallei van Bhutan, om daar les te geven. Hij trotseert een aantal smalle paden en hoge passen zoals de 5.200 meter hoge Gangla Karchung-pas en vestigt zich uiteindelijk voor vijf maanden onder zeer moeilijke omstandigheden in Lunana op 4.500 meter hoogte. Al snel komt de onderwijzer er achter dat er veel meer kennis en wijsheid in deze eenvoudige nomaden schuilt dan hij dacht.

  De komische documentaire ‘A Rough Cut on The Life and Times of Lachuman Magar’ (2005) laat het leven zien van oorlogsveteraan Lachuman Magar, die een zwak heeft voor het andere geslacht. Na vijf vrouwen, veel kinderen en een oorlog, vraagt hij zich af wat de volgende stap in zijn leven zal worden.

  Wilt u meer informatie over deze themaweek, ga dan naar onze website: http://www.hollanddoc.nl. Via onze website kunt u zich abonneren op de Holland Doc nieuwsbrief. U ontvangt dan wekelijks informatie over de documentaires op Holland Doc.

    /   Reply  / 
 2. F.Floor (61)

  Elke goede godsdienst heeft heel hoge bergen vertelt de Psalmist. Maar ook een duistere achterkant…
  Een goed advies: laat uw kinderen thuis!!!
  Boeddhischme berust op sexueel ´inhouden´ en vanaf de 8e-inwijding mag ook worden geoefend op vrouwen, wijdbeens. Vanaf hogere graden dan de 10e-graad worden daar steeds jongere meisjes voor ´uitgeleend´ zo rond hun 8e levensjaar. Omdat dat inhouden vaak genoeg mislukt hebben ze daar een speciaal houten pollepeltje voor om eventueel uit het lichaam verlaten sappen weer op te souperen.
  Tsja. ´s Lands wijs = lands eer. Een westerling kan zich hier NIETS bij voorstellen dat dit geloofsonderdeel ook echt onderdeel is halverwege het leertraject. Maar echt feitelijk is huidig Boeddhisme gewoon ordinaire pedosex.
  In Nederland staan boeddhisten onder zware politiebewaking sinds een aantal incidenten en kan uithuisplaatsing van je kroost opleveren, of van jezelf als je nog geen 18 bent. Dat de Chineesche Volksrepubliek deze godsdienst EVENEENS onder curatele heeft gesteld is dan weer iets wat zwaar verongelijkt wordt gebracht want dit is iets wat Boeddisten zijzelf absoluut niet kunnen snappen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>