Veenhoven: “Geluk is eenvoudig te meten”

In een artikel op Metronieuws.nl van afgelopen vrijdag staat dat mensen wereldwijd gelukkiger zijn dan ooit, volgens Ruut Veenhoven. Ook laat hij weten dat geluk eenvoudig te meten is. Veenhoven is de Nederlandse ‘geluksprofessor’ die wereldwijd wordt geprezen voor zijn meer dan dertig jaar lopende studie voor de databank 'World Database Of Happiness'.

"Onderzoeken hoe gelukkig mensen zijn is betrekkelijk eenvoudig," vertelt de professor aan Metronieuws.nl. "Verklaren waarom de één gelukkiger is dan de ander, is een stuk moeilijker."
De 65-jarige hoogleraar aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit zegt dat mensen zelf heel goed kunnen inschatten hoe gelukkig ze zijn.

De onderzoeksvraag van de 'World Database Of Happiness', is overal ter wereld dezelfde: ‘alles bij elkaar genomen, hoe gelukkig bent u de laatste tijd? Zeg het in een rapportcijfer van 1 tot 10’.
"Er zijn maar weinig mensen die dat niet weten. Op deze manier kun je heel simpel het gelukscijfer van een land berekenen," vindt Veenhoven. Ikzelf vraag me of of het echt wel zo makkelijk is.

Op de vraag wat geluk met een mens doet, antwoord de professor aan Metro: "Ongelukkige mensen zijn vaak minder tolerant, waardoor conflicten ontstaan en de economie slecht draait. Gelukkige mensen zijn over het algemeen redelijker, toleranter en beter geïnformeerde burgers. Je ziet gelukkige mensen dan ook minder op de extreme politieke vleugels. Ook zijn ze actiever en creatiever."

Veenhoven zelf wordt erg gelukkig van zijn onderzoek naar geluk, laat hij weten.

(Bron: Metronieuws.nl)

Lees ook:Maak je eigen geluk op het WAI-WAY Seminar
Lees ook:Gelukkig zijn doe je zo!
Lees ook:Gelukkig zijn kun je leren
Lees ook:Essay Maand van de Spiritualiteit door Isa Hoes
Lees ook:Geluk is wellicht te ruiken

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Veenhoven: “Geluk is eenvoudig te meten”

 1. Bart

  “Ikzelf vraag me of of het echt wel zo makkelijk is.”
  Vraag ik me ook af. Aan de andere kant, als je verplicht bent een cijfer te geven, dan kom je hier wel uit.
  Maar of dat vergelijkbaar is met het cijfer van iemand anders, dat weet ik niet… Dus hoe meetbaar is het geluk van een groep?

    /   Reply  / 
 2. Karla

  Ikvind het ook een beetje raar, je kan inderdaad voor jezelf wel een cijfer geven, maar echt vergelijkbaar met anderen kan dat toch niet zijn? Of wel?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>