Koop je zwaardvis, dan krijg je twee haaien gratis

Koop je zwaardvis, dan krijg je twee haaien er gratis bij! Deze opmerkelijke – ogenschijnlijk wervende – oproep staat te lezen in een rapport van het Wereld Natuur Fonds (Fish Dish – de onverteerbare waarheid over visgerechten), dat gisteren is uitgekomen. Het rapport onthult de destructieve vispraktijken die achter zes visgerechten, die in Europa populair zijn, schuilgaan: zwaardvissteak, fish and chips, sushi, schol, Noorse kreeft en paella.

Volgens het rapport is vis heel lekker, maar weet de consument vaak niet wat de verborgen kosten zijn van zo’n lekker visje op je bord. Daarom heeft het WNF dit voor zes gerechten op een rijtje gezet. Neem zwaardvissteak, een populair gerecht dat echter een zware tol eist van haaien. De hoogste sterfte – twee haaien per zwaardvis – is aangetroffen aan de haken van de kilometerslange vislijnen van Europese vissers uit landen rond de Middellandse Zee en Ierland.

Ook Marokkaanse vissers hebben bij het vangen van zwaardvis veel bijvangst van haaien. Zij maken gebruik van verboden drijfnetten. Dit kost 100.000 haaien per jaar het leven. Vissers uit Frankrijk, Italië en Turkije gebruiken ook deze verboden drijfnetten.

Fish and chips, gebakken kabeljauw met patat en vooral veel gegeten in Engeland, heeft de meest overbeviste vissoort als ingrediënt; de kabeljauwvangst is de laatste 30 jaar wereldwijd met 70 procent afgenomen. Als de visstand in het huidige tempo blijft afnemen, zal er binnen 15 jaar geen Atlantische kabeljauw meer op het menu staan.

Volgens het rapport zijn schol en tong – gewild vanwege de lekkere smaak van het witte vlees – afkomstig van de meest verspillende vorm van visserij van Europa. De helft van de in de Noordzee gevangen schol wordt dood of stervend overboord gegooid, omdat ze te klein zijn om aan te mogen landen. Ook ander zeeleven wordt weer overboord gezet. Voor 450 gram verhandelbare tong wordt 7 kilo zeeleven gedood. Schol en tong worden vooral door Nederlandse vissers gevangen.

Het WNF roept consumenten op om bij het kopen van vis of in restaurants gebruik te maken van de VISwijzer, een handig kaartje, dat aangeeft welke vis je verantwoord kunt eten. Ook roept de organisatie consumenten op om naar vis met het MSC-keurmerk vragen. MSC staat voor Marine Stewardship Council en is vergelijkbaar met het FSC-keurmerk voor hout.

Algemeen directeur Johan van de Gronden: “In een land als Zwitserland zijn al 60 MSC-gecertificeerde visproducten op de markt. Nederland bungelt helemaal onderaan het lijstje met slechts vier producten. Dat kunnen we met z’n allen toch beter?” aldus Van de Gronden. De directeur roept ook vissers op om te werken aan verkrijgen van het MSC-keurmerk voor verantwoord gevangen vis. Gelukkig zijn er de nodige initiatieven om de vangstmethoden duurzamer te maken, maar we zijn er nog lang niet”.

(Bron tekst en illustratie: WNF)

Lees ook:WNF: ‘klimaatverandering is tegen te gaan’
Lees ook:Succesvolle WNF-Rangeractie: 574.500 euro voor bedreigde haaien
Lees ook:Hoe ontdek je goede NLP? Gratis rapport
Lees ook:Themamiddag ‘Gronden en aarden’
Lees ook:Ontdek de voordelen van gronden

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koop je zwaardvis, dan krijg je twee haaien gratis

  1. migdfsjy

    dit is een domme site

      /   Reply  / 
  2. Arjanne

    Dit is een domme opemrking, die kant nog wal raakt!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>