Nodig de natuur uit in je leven

{door Donata van der Rassel}

Dat de natuur belangrijk voor ons is weten we natuurlijk wel, maar dat betekent niet dat we er altijd rekening mee houden. Vaak ontbreekt het ons aan tijd om regelmatig de natuur in te gaan of wonen we in een stedelijke omgeving en is de natuur ver te zoeken. Toch maken wij onlosmakelijk deel uit van de natuur en reageert ons lichaam op de wisselende seizoenen net als een plant of dier dat doet. Hoe zorgen we ervoor dat de natuur toch deel uitmaakt van ons leven? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

1. Ga er een keer in de week op uit. Ga naar het strand of het bos en maak een lange wandeling. Kijk goed om je heen. Bekijk de bomen, planten en dieren. Neem een kleine souvenir mee voor thuis (een dennenappel bijvoorbeeld). Dit herinnert je aan je wandeling als je weer thuis bent. Luister naar de stilte. Probeer te zien waar je anders nauwelijks op let.

2. Koop planten! Een beetje groen in huis (ook al is het een cactus) is goed voor je energetische omgeving. Planten zuiveren de lucht in huis. Probeer kruiden te kweken, dat kan al als je een balkon hebt. Uitgeverij Snor gaf bijvoorbeeld boeken uit over het houden van planten en hoe je zelf groenten kunt oogsten (Zelfgeoogst / Zelfgeboerd ). Bezig zijn met oogsten en planten geeft je meer inzicht in de natuur, bovendien is het bijzonder bevredigend om je eigen oogst te eten!

3. Zwem als het warm is zoveel mogelijk in een (natuurlijk) buitenzwembad. Tegenwoordig moeten we ons zorgen maken over de hygiëne van het water, maar zwemmen in natuurlijk (en veilig) water is eigenlijk beter voor je lijf dan chloorwater. Vooral het zoute water van de zee is goed voor onze huid. Het zand van het strand werkt bovendien als natuurlijke scrub voor de huid.

4. Mediteer op moeder Gaia. Gaia betekent volgens de Griekse mythologie moeder aarde en de oude Grieken beschouwden haar als godin. Zij kent een zeer grote kracht en energie waarmee je je kunt verbinden. Zoek een mooie plek uit in de natuur om te mediteren. Kom er regelmatig terug en wellicht zul je de subtiele energie gaan voelen van de plek, de planten of bomen en de omgeving. Je kunt hier of hier een voorbeeld van een natuurmeditatie vinden.

5. Eer de seizoenen. Maak bijvoorbeeld een seizoensaltaar waar je de zomer, lente, winter of herfst eert. De seizoenen geven ons leven houvast en hebben ieder hun eigen functie. Als de winter niet zo koud zou zijn, had de zomer voor ons bijvoorbeeld niet dezelfde betekenis. Onthoudt dat we allemaal deel uitmaken van moeder aarde. Ze houdt ons vast en zorgt voor ons, ook al doen wij dat nauwelijks andersom.

{Copyright image AlicePopkorn via Flickr}

 

Lees ook:Werken met het bomenorakel
Lees ook:Spiritualiteit.blog.nl heeft nieuwe partner
Lees ook:Kruiden verzamelen
Lees ook:Harmonie creëren met Feng Shui
Lees ook:Vier seizoenen in de mandala

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>