‘Mindfulness alternatief voor antidepressiva’

Mindfulness helpt om een terugslag na herstel van een depressie te voorkomen. Het effect van mindfulness is vergelijkbaar met dat van antidepressiva. Van de patiënten die na hun depressie een cursus mindfulness volgden, werd 44 procent opnieuw somber. Van de mensen die medicatie namen, viel 47 procent terug. Daarmee is mindfulness een alternatief voor antidepressiva. Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Het is de zoveelste studie die een positief effect van deze meditatietechniek aantoont.

alternatief voor antidepressiva
[Copyright foto: geralt via Pixabay]

Aan het onderzoek deden 424 volwassenen mee. Zij waren allemaal als gevolg van een depressie behandeld in een psychiatrische instelling en slikten aanvankelijk antidepressiva om toekomstig leed voor te zijn. Deze mensen werden verdeeld over twee groepen. In een groep werden de antidepressiva afgebouwd en kreeg men een cursus mindfulness. Voor de andere groep veranderde er niets: men bleef antidepressiva gebruiken.

Alternatief voor antidepressiva
Medicatie is een gangbaar middel om terugval na een depressie te voorkomen. “Maar veel mensen willen niet voor onbepaalde tijd medicatie slikken, of kunnen niet goed tegen de bijwerkingen”. zijn willen op medicatie te blijven voor onbepaalde tijd, of kunnen de bijwerkingen niet tolereren”, aldus  onderzoeker Richard Byng op ScienceDaily. Zijn collega Willem Kuyken concludeert: “De studie toont niet aan dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva, maar de resultaten geven een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die lijden onder terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.”

Bron: ScienceDaily

Lees ook:Meditatie bewezen effectief tegen depressie
Lees ook:‘Acupunctuur verbetert effect antidepressivum Seroxat’
Lees ook:Sporten bij depressie
Lees ook:Mindfulness lerares Tara Brach in Nederland
Lees ook:Zwangerschapsdepressie behandelen met yoga

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>