Stop met jezelf te vergelijken

Dit blog is geschreven door gastblogger Robin Meulen.

Als kind was ik actief in een groot aantal hobby’s en sporten. Ik deed aan hardlopen, wielrennen, zwemmen, voetbal, speelde de bugel en deed zelfs aan ballroom en latin dansen. Ik was een bezig kind en alles wat ik deed wilde ik goed in zijn.. de beste zijn, geweldig zijn. Net als Donald Trump; ‘making myself great’! Als kind voelde ik hoe ik goedkeuring kreeg van mijn omgeving als ik iets goed deed. Als ik een doelpunt scoorde juichte de menigte, werd ik eerste of tweede in een hardloopwedstrijd dan waren mijn ouders trots op me. Nu vraag ik me af of dit een gebalanceerd leven was…

Sinds mijn kindertijd gaf deze goedkeuring en worden toegejuicht me een goed gevoel, een gevoel van het goed te doen. Hoewel ik nooit echt mijn best deed op school, maar vooral de kantjes ervan af liep om de cijfers te halen die ik nodig had, had ik ook op de middelbare school nog steeds de behoefte om gewaardeerd te worden. Ik maakte er een sport van om de aandacht van meisjes te krijgen; Het beeld van de meest populaire jongen op school zijn en het onderhouden van deze populariteit was een soort van obsessie.

Het hooghouden van een beeld van mezelf
Ik was er toen niet bewust van wie ik was en zie nu hoe ik een beeld omhoog probeerde te houden van mezelf, een beeld dat mensen graag zagen, waar mensen van hielden, tegenop keken, een beeld van wie ik dacht dat mensen wilden dat ik zou zijn. Ik hield van de aandacht van meisjes, populair zijn en dacht dat het normaal was om op deze manier door het leven te gaan. Ik wist niet beter.

Ik zie nu dat al dit gedrag kwam van het beeld dat ik probeerde hoog te houden en de vergelijking van mezelf met anderen. Goed genoeg willen zijn en het verlangen om goedkeuring te krijgen. En voor wat? Ik ontdekte tijdens de laatste drie en een half jaar van mijn leven dat dit kwam uit een verlangen om geliefd te worden… Alles wat ik wilde was liefde te ontvangen. En hoe dacht ik deze liefde te ontvangen? Door te behagen en mezelf aan te passen naar het perfect beeld, perfect zijn zodat ik goedkeuring kreeg van mijn omgeving, liefde kreeg van mensen om me heen…

 ‘All you need is love’
The Beatles hadden best een goed punt bij het maken van hun beroemde lied… maar de vraag is, waar komt deze liefde vandaan? Hebben we de liefde van iemand anders nodig of is er een andere manier om deze liefde te ontvangen zonder te behagen en onszelf te vormen tot iemand die we niet zijn? Om in dit beeld te passen vergelijken we constant en doen we wat van ons verlangt word, want alleen dan ontvang je liefde..

Is het gezond om onszelf te vergelijken met anderen?
Waarom zijn we niet sceptisch naar de vergelijker? We doen alsof het normaal is, ik doe alsof het normaal is om mezelf te veroordelen, minder te zijn en straf mezelf dat ik niet goed genoeg ben.. wat volgt is een ego trip met de boodschap: ‘je bent niet goed genoeg, je voldoet niet aan de standaard van wat je zou moeten zijn’ ..

Wat als we, in plaats van te zeggen: ‘je bent niet goed genoeg, je moet beter zijn”, we tegen onszelf zeggen: ”Ik hou van je, en ik accepteer hoe je je voelt .. dankjewel voor het doen van je best.. je bent geweldig!”

Nieuw handvaten voor een leven in balans
Het mooiste is: DAT KAN GEWOON! We kunnen dit zeggen en dit is precies één van de dingen die ik heb geleerd de afgelopen drie en een half jaar tijdens mijn intensieve studie in de Rainbow Tai Chi en Chi Kung School in Devon, Verenigd Koninkrijk.

In plaats van mezelf te veroordelen of inferieur te voelen in vergelijking met anderen en goedkeuring nodig hebben voor alles wat ik zo goed doe, heb ik geleerd in de Rainbow Tai Chi en Chi Kung school om mezelf waarderen voor het doen van mijn best, om mezelf onvoorwaardelijk te accepteren en lief te hebben zonder oordeel, zonder de etikettering van goed en kwaad, zonder mezelf te straffen…

The Trilogue Process
Mijn leraar, Tai Chi Master Choy, leerde me de ‘Trilogue Process’, een manier om de communicatie te harmoniseren en genezing te brengen aan de innerlijke moeder / yin, de innerlijke vader / yang en het innerlijk kind / Tao. Een tool om goedkeuring en onvoorwaardelijk liefdevolle acceptatie aan mezelf te geven in plaats van te willen ontvangen van mijn ouders, mijn zus, mijn vriendin, mijn vrienden, mijn leraren en de maatschappij. Niet nodig om te wachten op ‘likes’ van anderen wanneer ik iets op Facebook heb gezet, maar een manier om met mezelf te communiceren en de liefde te geven die ik nodig heb. De liefde is waar iedereen naar verlangt, want ‘all you need is love’ toch? En natuurlijk is het geweldig om liefde te ontvangen van je ouders en dierbaren. Maar er is een verschil tussen deze liefde ontvangen en je geliefd voelen of deze liefde nodig hebben om je goed te voelen. Is het niet prachtig om dit aan jezelf te kunnen geven?

Iedereen kan deze tools leren
Alleen al deze tool heeft mijn leven volledig veranderd, en dit is slechts één van de 15 tools die ik heb geleerd en binnenkort ga onderwijzen.

Want samen met mijn collega-leraren in opleiding; Tim, Linda en Liza, en afgestudeerde leraren Helen en Vincent, gaan we Rainbow Tai Chi en Chi Kung workshops geven in Nederland om mensen handvaten aan te reiken voor meer balans, vrede, liefde en geluk. Hier vind je meer informatie over de workshop die ik ga geven.

Wil je meedoen met een van de workshops? Stuur dan een e-mail naar: [email protected] of bel me op: 0031641121765

Lees ook:Hoe leer je op de juiste manier te geven en te ontvangen?
Lees ook:Hoe leer je op de juiste manier te geven en te ontvangen?
Lees ook:Liefhebben in overvloed: een meditatie
Lees ook:Op zoek naar universele liefde van medemens
Lees ook:Karima Chafia over haar mediumschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>