Verschillende rouwrituelen in Nederland

Door het groeiend aantal verschillende culturen komen er steeds meer verschillende rouwrituelen in Nederland. Dat houdt in dat afscheidsgebruiken en de manier waarop er afscheid wordt genomen van een dierbare steeds verder uiteenlopen. We noemen graag een paar voorbeelden van veelvoorkomende rouwrituelen of gebruiken bij verschillende gemeenschappen.

Joodse gemeenschap

In de Joodse gemeenschap staat het leven centraal. Daarom vinden zij dat de laatste levensfase rustig en ongestoord moet verlopen. Het is je heilige plicht om een stervend persoon te bezoeken en dat bezoek dient zo rustig mogelijk te verlopen. Voor de Joodse uitvaart wordt de ‘chevra kaddiesja’ ingezet. Dit is een heilige groep mannen en vrouwen (vrijwilligers) die zorg dragen voor de juiste rituelen. Een voorbeeld hiervan is dat het lichaam van de overledene op een speciale manier wordt gewassen.

Marokkaanse gemeenschap

In de Marokkaanse gemeenschap komt na de uitvaart iedereen bijeen. Dan zitten de mannen bij de mannen en de vrouwen bij de vrouwen. Iedereen brengt vanuit traditie eten mee voor de familie. Dit gaat vaak dagen zo door. Veel Marokkaanse Nederlanders laten zich in Marokko begraven omdat in Nederland eeuwige grafrust niet gegarandeerd kan worden.

Surinaamse gemeenschap

De Surinaamse gemeenschap in Nederland is groot. Er wonen hier Hindoestanen, Hindoestaanse moslims, Creolen, Stadscreolen, Indianen, Javanen en Chinezen. Elke groep heeft eigen tradities en gebruiken bij overlijden. Zo spelen bij Creolen de rituelen rond de dood een belangrijke rol. De overledene wordt gewassen volgens strikte en geheime rituelen.

Chinese gemeenschap

Voorafgaand aan een Chinese begrafenis worden er door nabestaanden grote hoeveelheden namaakgeld verbrand. Dit geld wordt ‘geestengeld’ genoemd en symboliseert de rijkdom die de nabestaanden de overledene toewensen in de andere wereld. Het verbranden zorgt ervoor dat de materie die verbrand wordt, naar de andere wereld gaat om de geest van de overledene hiervan te voorzien.

Een goed afscheid

Yarden uitvaartverzekering gelooft dat iedereen op eigen wijze afscheid moet kunnen nemen. Daarom is het belangrijk dat men in Nederland goed in kan spelen op de wensen en behoeften van elke gemeenschap binnen onze samenleving. Het is mogelijk om uitvaartwensen vast te leggen, zodat je altijd het afscheid krijgt wat je verdient.

Geen reacties // Reageer