Column Lunadea: Violen, violieren en viooltjes

Rond deze tijd worden de bloembakken weer volgepland met viooltjes.
Je hebt ze in allerlei vormen: met grote kleurige bloemen, met kleine fletse bloempjes het mooie gele zinkviooltje en het driekleurige bosviooltje en als laatste wil ik ook het maartse viooltje noemen.
Eerst even de uitleg van de naam voor het driekleurig viooltje op z’n Duits. In Duitsland wordt het driekleurig viooltje namelijk Stiefmutterchen genoemd. Haal het bloemetje maar even voor de geest… Het grote kroonblad onderaan is de stiefmoeder breeduit op haar stoel (het kelkblad) gezeten. Naast haar aan weerskanten haar eigen dochters op een smallere zetel en bovenaan de twee stiefdochters samen op een stoel.

Een aftreksel van deze bloemen werd lange tijd gebruikt om er gebroken harten mee te helen.
In de middeleeuwen werd het driekleurig viooltje gebruikt tegen acne; er werd een aftreksel gemaakt van lavendelbloemen en het driekleurig viooltje. Hiermee werd het gezicht een paar maal per dag gebet. En ook nu nog wordt het driekleurig viooltje gebruikt voor gezichtsreiniging, maar ook voor inwendige reiniging, namelijk voor de reiniging van het bloed.
Als je thee trekt van 15 gram bloemen op een liter water kun je de thee drinken om de nieren te reinigen, en het bloed te zuiveren.
De bloedzuiverende werking maakt het ook een goed middel tegen arthritis; inwendig als thee en uitwendig als zalf.
Ook wordt de thee gedronken tegen bronchitis en kinkhoest en als je last van hoofdpijn hebt kun je je slapen masseren met een viooltje en de hoofdpijn zal langzaam verdwijnen.

Met een thee van de bloemen van het maartse viooltje kun je een kater verdrijven. En de bloemen zelf werken rustgevend en zijn goed tegen angsten en slapeloosheid.

Verder kun je de bloemetjes van het driekleurig viooltje en van het maartse viooltje over de sla strooien als decoratie en ze zijn erg lekker om op te eten.
Denk er wel aan dat ze geplukt moeten zijn op een plaats waar geen gif gespoten is en niet in de buurt van uitlaatgassen en zo. En altijd de kruiden goed wassen voor gebruik.

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Kamille, een veelzijdig kruid
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Griepje? Aan de kruidenthee!
Lees ook:Column Lunadea: Koninklijke planten
Lees ook:Recept 12: Thee tegen eczeem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>