Column Lunadea: Koninklijke planten

Niet alleen in de mensenwereld heb je meerderen en minderen, ook in de plantenwereld zijn er planten met een ‘titel’. Wat dacht je bijvoorbeeld van het soldaatje, of de koningskaars?

Zo heb je het Soldaatje: een wilde orchideesoort die bij ons zeldzaam is. Er wordt geen enkele genezende kracht aan deze plant toegeschreven, hij is alleen maar mooi. Ook staat bij ons in het weiland een Kale Jonker. Dat is een distelsoort met een mooie purperachtige bloemen, maar ook deze plant heeft hoegenaamd geen geneeskracht.

Beter wordt het met de Prinsessenboon. Van deze plant hebben zowel de bloemen als de bonenschillen geneeskrachtige eigenschappen. Van de bloemen kun je bijvoorbeeld een thee trekken die helpt bij jicht, nierkoliek en nierstenen.
De schillen kunnen je helpen bij diabetes. Een thee ervan maakt dat het suikergehalte in de urine en in het bloed daalt. Een kop bonenschillenthee maak je door de tien gram van de gedroogde schillen in de avond in de week te zetten in een theekop met koud water en ’s ochtends kort op te koken.

Dan is er de Koningskaars. Deze plant heeft een kalmerende bij bronchitis, aangezichtspijn en krampen in de spijsverteringsorganen. Thee van 15 gr bloemen zonder kelk op een halve liter kokend water, goed gefilterd, helpt bij zowel diarree als verstopping en bij blaffende hoest.

Kroonkruid is een plant die zeldzaam in Nederland is. In Frankrijk komt ze wel voor. In de omstreken van Dijon hangen jongelui een bosje van deze plant aan het raam van een meisje dat ze aanstellerig vinden. Het klinkt vreemd, maar dit kruid is goed voor het hart en dat verklaart, denk ik, een hoop. Het is het zaad van het kroonkruid dat gebruikt wordt, maar niet in de natuurlijke sterkte. Bij grotere verdunning echter versterkt het kruid het hart.

Als laatste wil ik de Keizerskroon noemen. Deze plant brengt me weer met beide benen op de grond, want het enige waar deze plant voor gebruikt wordt is voor het verjagen van mollen!
De bol stinkt zo, dat mollen een grote omweg maken om maar niet in de buurt van de stank te komen.

Zo zie je maar weer. Een titel zegt helemaal niets en daar komt nog bij; Goede wij behoeft geen krans… toch?

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Kamille, een veelzijdig kruid
Lees ook:Column Lunadea: Violen, violieren en viooltjes
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Ontspannen met Lavendel
Lees ook:Griepje? Aan de kruidenthee!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column Lunadea: Koninklijke planten

  1. Karla

    Leuke column!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>