Column Lunadea: Moderne Hekserij

Tegenwoordig is het helemaal niet raar om te zeggen dat je een heks bent. Meer dan de helft van de Nederlanders weet dat Moderne Hekserij bestaat. Maar vroeger was dit wel anders. Heksenvervolgingen en sprookjes over heksen hebben hekserij in een kwaad daglicht geplaatst. Hekserij werd een undergroundreligie. Stiekem bedreven, maar wel in leven gebleven.

Maar gelukkig zijn er voorvechters geweest! Niet zo bekend als de Dolle Mina’s waren voor de vrouwenrechten maar ik ben blij dat ze (hebben) bestaan.
In de roerige jaren vijftig was het Gerald Gardner die zijn nek boven het maaiveld uitstak en openlijk verklaarde een heks te zijn. Hij heeft de oude hekserij een innerlijke remake gegeven en heeft een moderne mix van oude tradities gemaakt. De moderne hekserij was hiermee geboren.

“Meen je dat nou echt?” Je ziet hun blik van je roodbruin geverfde haar, via je opgemaakte gezicht, naar je trendy kleding en hippe pumps glijden en hoort ze haast hardop denken: “Waar is je zwarte haar, puntneus en wrat dan gebleven?”. Nee, het oubollige sprookjesimago ligt nog veel te vers in hun geheugen om je echt serieus te nemen, maar ondertussen zakt het besef van wat je zojuist hebt gezegd dieper in.
Hoe ging dat sprookje ook alweer? De giftige appel, de kikker, abracadabra en andere toverspreuken… Zou jij dan toch…?
Opeens veranderd hun blik en word je nauwlettend in de gaten gehouden. Waar houd jij je handen, wiebelt je neus niet stiekem en als je je hand omhoog beweegt word er snel een stap naar achteren gedaan.
“Eh, je gaat me toch niet betoveren hè?”
Grinnikend zeg ik dan dat ik mijn toverboek ben vergeten.

Toch begint het sprookjesbeeld langzaam te verbrokkelen nu er ook voor de uiterlijke kant van hekserij een voorvechtster is aangetreden.
Susan Smit is met haar modellenuiterlijk een verademing om naar te kijken en de perfecte stylist om ook het uiterlijk van de sprookjesheks om te toveren naar de trendy heks van de Moderne Hekserij.

Ik ben voor de Moderne, Hippe Heks!

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Heks Online lanceert special over Gardner
Lees ook:Heks Online lanceert special over Gerald Gardner
Lees ook:Heks Online: Nieuwe special en info over de geschiedenis van Hekserij
Lees ook:Wat is hekserij?
Lees ook:Wat is Hekserij (niet)?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>