Column Lunadea: Goddelijkheid

Religie is een delicate kwestie om over te discussiëren. Iedereen heeft er wel een mening of een standpunt over, of men nu wel of niet gelooft. Het is het twistpunt waarop veel oorlogen gebaseerd zijn, spijtig genoeg. Want predikt niet iedere religie liefde en saamhorigheid?

Of het nu gaat om het christendom, de islam, het boeddhisme of de oude religie (paganisme, Wicca, hekserij, etc.); in elk van deze religies is er sprake van geloof in het Goddelijke.
Het verschil zit hem, mijns inziens, in de naam dat aan dat Goddelijke wordt gegeven en de manier waarop de individuele beoefenaars het Goddelijke zien en ervaren. Bij de een heet het goddelijke de Heer, bij de ander Boeddha, Jahwe, Allah, God of het Al. Maar zou het niet gewoon één bron kunnen zijn waaruit iedereen kan putten?

Voor mij is alles Goddelijk en alles bezield. Het is voor mij niet enkel iets of iemand ver boven ons in de hemel maar het is Alles: de natuur, de dingen om ons heen, de personen om ons heen, de lucht die we inademen, het water waarin we zwemmen, de vlam van de kaars en de grond waarop we staan.
Het blijft me verwonderen om op die manier naar alles te kijken en het Goddelijke zo dichtbij te ervaren. En zo is het niet iets ongrijpbaars, maar het Goddelijke is tastbaar en zichtbaar. Ik zie vogels vliegen, ik zie een bloem zich openen wanneer het de eerste zonnestralen opvangt, ik zie regendruppels vallen en opgezogen worden door de grond. Ik zie hoe de seizoenen veranderen en hoe leven groeit.

Maar het is meer. De energie, het Goddelijke, geef ik de naam 'God en Godin'. Mannelijk en vrouwelijk. Ze vormen het evenwicht in de wereld: herfst en lente, winter en zomer, dag en nacht, zon en maan. Alles is polair, heeft een tegenpool, en kan worden verdeeld in mannelijk en vrouwelijk; Godin en God.
Dat is voor mij goddelijkheid….

Liefs van
Lunadea

Lees ook:Vrouwelijke Goddelijke Energie
Lees ook:In de ban van de lente? Vier het!
Lees ook:Volg het Pad van de Godin
Lees ook:Het Pad van de Godin
Lees ook:Het pad van de Godin volgen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Column Lunadea: Goddelijkheid

 1. Sjaak

  “Het is het twistpunt waarop veel oorlogen gebaseerd zijn, spijtig genoeg. Want predikt niet iedere religie liefde en saamhorigheid?”

  Voor hoever bij mij bekend prediken alle religies liefde en saamhorigheid. Dit geeft voor mij meteen aan dat religies geen oorzaak van geweld zijn maar als excuus hiervoor worden gebruikt. De ware reden achter geweld is macht. Religie is slechts een gereedschap om de gelovige mensen daar te krijgen waar je ze wilt hebben: Op jouw slachtveld, voor jouw gewin, zogenaamd in naam van

    /   Reply  / 
 2. Joop

  “Dit geeft voor mij meteen aan dat religies geen oorzaak van geweld zijn maar als excuus hiervoor worden gebruikt.” Helemaal mee eens.
  Vr. gr. Joop

    /   Reply  / 
 3. Jan Weselink

  Ik denk niet dat religie de oorzaak is want daarmee zou ik een hele groep over 1 kam scheren, maar…
  Ik merk wel eens dat veel gelovigen, zij die geloven wat hun verteld wordt, zich soms geen voorstelling kunnen maken van EEN ipv DE waarheid.
  Gezonde discussies zijn daarmee uitgesloten en zullen dan meestal in conflicten eindigen, terwijl het alleen maar om een zienswijze gaat, geloof ik…

  m vr gr

  Jan

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>