Column Lunadea: Natuurlijk stoppen met roken

Afgelopen dinsdag 1 juli is het rookverbod ingegaan voor de horeca en ook in andere publieke ruimtes in Nederland mag niet meer gerookt worden. Vele rokers vinden het niet meer leuk en hebben om deze reden besloten om te stoppen met roken. Hier een aantal 'natuurlijke tips' om je daarbij te helpen.

Laten we eerst eens kijken naar de afkickverschijnselen. Daar heb je last van; later zullen velen zeggen dat het best wel meeviel, maar als je net gestopt bent kan het echt wel tegenvallen.
Twee theesoorten kunnen dat verlangen naar teer en nicotine wat verminderen. Kamillethee kalmeert de zenuwen, zodat je wat minder geïrriteerd op je omgeving zult reageren. Muntthee stopt het verlangen naar een sigaret.Als je weer trek krijgt in een sigaret, kun je een slok muntthee nemen om dat verlangen weg te nemen. Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat je altijd muntthee bij de hand hebt, ook bijvoorbeeld op je werk.

Als je al jaren van roken achter de rug hebt, zul je ook wel bekend zijn met een aantal echte rokersklachten. Een veelvoorkomende kwaal is het zogenaamde ‘rokersbeen’. Dat ontstaat door een vernauwing van de bloedvaten, waardoor er minder bloed stroomt door de uiteinden van het lichaam. Blauwe tenen en vingers zijn de eerste indicatie van een slechte bloedcirculatie. Ginkgo is een vrij nieuw middel dat daar heel goed voor is. Het is in verschillende vormen te koop en het werkt erg goed.
Ook kun je een thee maken van Akkerhoningklaver (Melilotus officinalis) samen met duizendblad, kweekwortel, smeerwortel, arnicawortel, hertshooi en brandnetel. Deze thee helpt overigens ook bij trombose.

Als uitsmijter nog deze goede raad; wanneer je gestopt bent kun je het beste veel lichaamsbeweging nemen, goed ademen in de frisse buitenlucht en rauwe groente met knoflook eten. Ook neemt kauwen op jeneverbessen de smaak voor roken weg.

Heel veel succes en sterkte met stoppen!
Lunadea.

Lees ook:Stoppen met roken? Probeer mindfulness!
Lees ook:Wist je dat…
Lees ook:Recept 22: thee tegen slapeloosheid
Lees ook:Spirituele goede voornemens
Lees ook:Groene thee en kerrie voor een lang leven

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Column Lunadea: Natuurlijk stoppen met roken

 1. Karla

  Handige tips! Ik ben al een tijdje geleden gestopt met roken (ik vond het hypocriet van mezelf dat ik tegen milieuvervuiling ben, maar wel mijn eigen lichaam en dat van de mensen om me heen vrijwillig aan het vervuilen was) en heel af entoe verlang ik toch nog wel naar een sigaret. Nu weet ik dat ik dan een kopje muntthee kan nemen!
  Bedankt!

    /   Reply  / 
   1. Karla

    Dit is gewoon sluipreclame!

      /   Reply  / 
  1. Evert

   Precies! Dit heeft mij ook erg geholpen! Als je trek hebt in een sigaret moet je een alternatief verzinnen. Het moet geen ongezond alternatief zijn natuurlijk :-)

     /   Reply  / 
 2. john van leeuwen

  Ik ben sinds 1 juli ook gestopt en het valt echt niet mee, ik gebruik pleisters maar toch heb ik vaak onwijs veel zin in een sheggie, ik ben niet zo op thee, zijn er geen andere dingen ?? en ik rook af en toe een blowtje maar dat durf ik niet met die pleisters nu.
  als iemand nog een tip voor me heb, ik heb 34 jaar gerookt en rookte 4 pakjes sheg per week.

  John

    /   Reply  / 
 3. Dirk

  Beste John,

  Ik ben ook gestopt met roken en heb er idioot weinig moeite mee gehad.

  Veel mensen beweren dat er niet zoiets is als een lichamelijke verslaving. Dat is onzin. Je lichaam heeft die peuken niet nodig. Bovendien vertonen mensen die verslaafd zijn aan bijvoorbeeld gokken exact het zelfde gedrag. Je geest kan wel verslaafd raken. Je knar wil terug naar die routine, die smaak, de handelingen. Omdat de verslaving tussen je oren zit kan een mentalist wonderen doen. Laat je magnetiseren, acupuntureren, laseren, wat dan ook maar stop eerst met die plijsters want dat gif heb je niet nodig.

  Af en toe en jointje kan dan volgens mij niet zoveel kwaad, als het maar geen routine gaat worden want dan ben je weer een (ver)slaaf(de) aan het worden en daar was je net zo lekker vanaf.

  Vervang desnoods die pleisters met nicotine-loze standaard pleisters en hou je brein voor de gek. Plak ze op dezelfde plek en je zult zien dat ook deze werken.

    /   Reply  / 
 4. Patrick de Wit

  Ik ben zelf geen roker, maar dit stukje vindt ik een beetje vreemd. Met name dit: Vele rokers vinden het niet meer leuk en hebben om deze reden besloten om te stoppen met roken.

  Ik ken een groot aantal mensen die roken, die zijn echter gestopt met het bezoeken van de horeca, en zijn geenzins van plan te stoppen met roken, omdat zo zeggen zij, die kliek in Den Haag bepaalt NIET hoe ik leef, dat bepaal ik zelf.

  Misschien dat het ergens anders mensen wel stoppen met roken, maar in mijn omgeving is dat niet het geval. Jammer eigenlijk, want als je bedenkt hoeveel een doos sigaretten kost, hou je toch jaarlijks een stevig bedrag in handen!

    /   Reply  / 
 5. john van leeuwen

  hoi dirk

  eigenlijk heb je wel gelijk, die pleisters schiet ik ook niets mee op en ben dus ook vanaf gisteren gestopt met die pleisters, ze kosten trouwens nog duur ook!!! ik ga nu mijn derde week in zonder te roken en het is idioot, soms wil gewoon plannen nou straks even een peuk roken, en toch doe ik het niet omdat ik gewoon sterker wil zijn dan mijn voormalige verslaving. alleen ik snoep meer en ik eet meer als voorheen echt, daar wordt je ook niet vrolijk van.

    /   Reply  / 
 6. Layla

  Hai Patrick,
  De een is door deze maatregel gestopt met roken, de ander gestopt met horeca bezoeken. In de column wordt alleen gezegd dat er veel zijn die dat als reden hebben gezien, nietdat iedereen het zo doet. Zo’n vreemd stukje is het dus niet, vind ik.
  Groetjes,
  Layla

    /   Reply  / 
 7. ruben

  ik ben gestopt met smokecaps dat is een natuurlijk product! beviel mij erg goed. succes!

    /   Reply  / 
 8. erik

  Hoi allemaal dit is misschien nog een leuke stoppen met roken blog om eens een kijkje te nemen stoppen met roken blog

    /   Reply  / 
 9. wat is mijn huis waard

  ik ben sinds 1 november gestopt met roken. ik vind het nog wel erg lastig maar ik blijf volhouden. ik moet er nu echt vanaf blijven:)

    /   Reply  / 
 10. Evert

  Ik ben sinds enkele maanden rookvrij… Wat mij erg geholpen heeft zijn feitjes en dergelijke over roken. Als je niet weet waarom je moet stoppen met roken heeft het geen zin. Zo dacht ik vroeger dat het na 12 jaar toch al te laat was om te stoppen. Maar toen las ik dat je longen zich enkele weken na het stoppen weer gaan herstellen. Dit proces duurt wel even, maar het heeft mij wel gemotiveerd om verder te gaan. Ik keek vaak rond op blogs, zoals http://stoppen-met-roken-blog.blogspot.com/, of artikelensites.

  Ik hoop dat het jullie allemaal lukt om te stoppen!

    /   Reply  / 
 11. Tabara Mihai

  Hi, prima website. Goed om te constateren dat er nog steeds mensen zijn die met interesse een site maken. Vaak merk je dat veel webmasters hun site afraffelen. Is op deze site gelukkig niet aan de orde. Prima gedaan.
  Afkickverschijnselen Roken

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>