‘The earth is our mother’

The earth is our mother,
we must take care of her.
The earth is our mother,
we must take care of her.

Bovenstaande tekst is een chant die door Heksen wordt gezongen. Het is tevens een van mijn favoriete teksten, die bij mij niet alleen een gevoel van liefde en warmte naar boven brengt, maar ook steeds meer een gevoel van verontrusting.

Vol ongeloof kan ik kijken naar een persoon die een snoeppapiertje of een sigarettenpeuk op de grond gooit. Ik kan eerlijk zeggen dat ik niet begrijp waarom mensen dit doen. Het enige wat ik kan bedenken is dat deze mensen absoluut niet nadenken over wat dat ene papiertje of die peuk met onze aarde doet.
Want het is niet alleen deze persoon die dit doet, er zijn nog veel meer van deze mensen die onze eigen aarde bevuilen zonder daar bij na te denken.

De aarde is onze moeder. Moeder aarde levert ons brandstoffen, voedsel en niet te vergeten natuurschoon. En wat doet de mens om haar te bedanken? Helemaal niets. In plaats daarvan zien we overal waar we lopen troep om ons heen liggen, onafhankelijk van het feit of er wel of niet een vuilnisbak in de buurt is.
Eigenlijk is het gewoon luiheid. De mens is te lui om naar de prullenbak te lopen, te lui om na te denken over de consequenties van hun acties. Ze zou eens na moeten denken over de wereld waar haar kinderen en kleinkinderen in op zullen groeien als iedereen zo door blijft gaan.
Ik heb een vriendin die lid is van het Wereld Natuur Fonds, maar wel haar kauwgom uitspuugt op straat en die haar sigarettenpeuken op de grond gooit, als ze in het park op een bankje zit. Een bankje waar nota bene een vuilnisbak naast staat! Als ik naast haar op dat bankje zit kan ik het niet laten om al die peuken te verzamelen en in de prullenbak te gooien. Op een gegeven moment had ik het voor elkaar dat ze geen sigaretten meer op de grond gooide, maar ze, net als uitdrukte op de grond en vervolgens bewaarde tot ze een as- of vuilnisbak tegenkwam. Wat was ik blij! Ik had dus toch invloed, als het ging om het verbeteren van het milieu, van de wereld.
De blijdschap verdween al gauw toen ik erachter kwam dat ze dit alleen deed als ik erbij was (waarschijnlijk om van het gezeur af te zijn). Ik liep naast haar en uit gewoonte gooide ze een peuk op de grond. Vervolgens keek ze me verontschuldigend en een beetje betrapt aan. Moest ik nu boos worden ofzo?
Teleurgesteld was ik wel. In haar of in mezelf, dat weet ik eigenlijk niet. Al sinds ik een klein meisje was hield ik me bezig met de toekomst van onze aarde, goede doelen, dierenbescherming, enzovoorts. Ik dacht eerlijk dat ik later, als ik ‘groot’ zou zijn, deel uit zou maken van de groep mensen die we ‘wereldverbeteraars’ noemen. En er ook nog in zou slagen om van de aarde een schone een vredige plek te maken om op te wonen. Je begrijpt dus wel dat dit een teleurstelling was voor mij, ik had gefaald.

Afgelopen weekend ben ik naar een lezing geweest van de Amerikaanse Heks en schrijfster Phyllis Curott (bekend van o.a. ‘Het Boek der Schaduwen’ en ‘Heksenkunsten’). Het was een zeer indrukwekkende lezing, die niet alleen ging over Curotts visie op de Hekserij, maar ook over onze planeet en hoe het met haar gaat. “Ik denk dat de toekomst van de aarde afhangt van ons soort mensen,” zei ze in haar voordracht, die werd gegeven op een bijeenkomst voor paganisten, en ik besefte dat ze gelijk had. Want paganisten weten dat de aarde te mooi is en te ‘heilig’ om haar niet te respecteren. Een paganist verzorgt de aarde, in plaats van haar te bevuilen en ziek te maken.
Currot deed me ook weer opnieuw realiseren dat ik best een wereldverbeteraar kan zijn, maar dat ik geduld moet hebben. Er zal een lange tijd overheen gaan tot iedereen beseft dat de mens lang genoeg misbruik heeft gemaakt van onze aarde en dat we de verwoesting die we haar hebben aangedaan moeten gaan terugdraaien. En daar is geduld voor nodig. En respect. Want ook die mensen die zich dit (nog) niet realiseren moeten we respecteren. Maar -in alle respect- blijf ik natuurlijk hopen dat zij ook ooit hun troep gewoon in de vuilnisbak gooien.

De aarde is onze moeder, we moeten voor haar zorgen. Zoals zij voor ons zorgt. Het is tijd om wat terug te geven. We moeten haar liefhebben en respecteren, want zij is onze moeder.
En als wij het niet doen, wie doet het dan?

Lees ook:Bewust zijn van Moeder Aarde
Lees ook:Moeder Aarde Ritueel op Moederdag
Lees ook:Vandaag is het de Dag van de Aarde
Lees ook:Wat is hekserij?
Lees ook:Vier de bloedmaan bij Triskal

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “‘The earth is our mother’

 1. Arie

  Het trieste is dat veel van de mensen die zich niets aantrekken van milieuvervuiling niet beseffen dat wij uiteindelijk niet zonder de natuur kunnen, maar de natuur wel zonder ons…
  Dergelijke mensen worden zich vaak pas bewust van de natuur en haar kracht als er rampen gebeuren, zoals enkele jaren geleden de overstromingen in Duitsland. Toen stemden daarna ineens opmerkelijk veel mensen op de Groenen.

    /   Reply  / 
 2. willem

  ja arie, het is niet anders…als het zo door gaat hoeft er niemand meer te stemmen..dan zal de aarde na jaren rampen een grote en lange periode van stilte kennen…zoals einstein al zei: na de derde wereld oorlog vechten de mensen weer met knuppels, nou zo is het ook wel met moeder natuur….als het zo door gaat word de mens weer primitief en zal het zichzelf weer helemaal moeten ontwikkelen, en dan is het nog de vraag of die levensvorm er als de mens uit gaat zien…

    /   Reply  / 
 3. willem

  wanneer de klok is afgeteld weet niemand, maar dat ie loopt is een feit. ik ga er niet op wachten en probeer ondanks veel ellende in ons landje er toch maar het beste van te maken. wat er nog veranderen gaat kan grote invloed hebben op de toekomst, maar grote rampen zijn niet te voorkomen. Een oude man zei ooit tegen mij: dat wanneer er land van de zee word gestolen, zal de zee zijn deel weer opeisen. dit kan overal zijn, maar op actie komt reactie is een feit…die actie is wat betreft natuur is al gepleegt en is niet meer terug te draaien, al zijn er nog wel wat dingen bij te schaven. Nu is het de klok afwachten op de reactie.

    /   Reply  / 
 4. Sara

  Ongelukkige leefwereld… wegwerp dit en dat… en lol willen beleven… zorgeloos wegwerpen, de rijken tonen ons de respectloosheid en wij volgen? Zoals ze ons ook het peperkoekenhuisje tonen en we volgen… achteloosheid?
  ” België haalt Kyoto-norm door economische crisis – België – nieuws … – 25 juni 2009 … De CO2-uitstoot van grote industriebedrijven… ” google: http://www.knack.be

    /   Reply  / 
 5. george

  Daar kom ik Sara weer tegen…..Boeddha?
  Ik heb geen idee wat ….. betekent.
  Het doet mij denken aan iemand die zijn zin niet afmaakt.
  Dat is ongeveer ….. een gedachte niet uitspreken?
  Op deze manier is een discussie niet…… toch?
  Ik doe een gokje.
  U bent een man met een vrouwennaam.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>