Klank als healing: een klankschalenconcert van Jeanine Landheer

In de eerste week van januari was ik aanwezig bij een klankschalenconcert van Jeanine Landheer. Jeanine werkt in haar praktijk in Voorhout met kristallen klankschalen, stemvorken en de stem. Ze geeft workshops, concerten en individuele sessies met deze drie vormen van klankhealing. In de praktijkruimte van Natasja Kuipers te Heiloo gaf ze een concert van anderhalf uur met haar klankschalen. Het was een prettige en ontspannen ervaring. Maar wat is een klankschalenconcert eigenlijk precies?

De kristallen klankschalen bestaan voor 99,8 % uit kwartskristal. Ze geven heldere boventoonrijke klanken die resoneren met de kristallijnen structuren in ons lichaam – botten, bloed, zelfs DNA en hersenen waardoor ze diep op ons inwerken. Het geluid verplaatst zich door ons lichaam, dat voor ruim 70 % uit water bestaat, nog sneller dan door de lucht! Kristal heeft een belangrijke eigenschap die ook in de computerindustrie wordt gebruikt: het kan electromagnetische straling opnemen, uitzenden en versterken. Wanneer wij met de kristallen schalen werken kunnen ze onze intenties versterken. De van nature lichte en zuivere kwaliteit van de schalen wordt hoorbaar en voelbaar zodra ze tot klinken worden gebracht. Overal is trilling. De hoorbare vorm van trilling noemen we geluid. Wij kennen het effect dat muziek of andere klanken, zoals bijvoorbeeld fluitende vogeltjes, op ons gemoed heeft. Ook kent iedereen de sensatie van lage bastonen die in ons lijf vibreren. Wanneer we geluidstrillingen met zuivere intentie richten gebeurt er nog meer. We kunnen helen met klank: energieblokkades doorbreken en tot het fysieke celniveau doordringen. Zoals klankhealer Jonathan Goldman het omschrijft: frequentie + intentie = healing.

Bovenstaande valt te lezen op de site van Jeanine: BodySoulTuning. Klank kan dus helpen door middel van resonantie om de balans in ons lijf te helpen herstellen om zodoende bijvoorbeeld allerlei fysieke ongemakken te helpen verminderen. We kunnen bovendien onze intenties d.m.v. klank versterken.

Zuivere intenties worden versterkt

Voor we beginnen geeft Jeanine ons de mogelijkheid ons af te stemmen op het nieuwe jaar en onze goede voornemens. Aankomend jaar staat in het teken van transformatie en vernieuwing en kent onbegrensde mogelijkheden. Belangrijk is dat ons intenties zuiver zijn en niet langer gericht op ons individueel gewin, maar op het collectieve goed. Als onze focus zuiver blijft kunnen we het komende jaar veel bereiken. Klank kan werken als versterker, onze intenties worden er letterlijk door opgenomen en versterkt teruggezonden.

Complete geluidservaring

We maken het ons gemakkelijk en liggen comfortabel als Jeanine begint. De klanken stromen de ruimte en ons lichaam binnen. Sommige klanken kunnen minder prettig zijn zo had Jeanine ons van tevoren gewaarschuwd; overgave aan het proces is het belangrijkste. Oncomfortabel is het bepaald niet, eerder prettig. Ik lijk een te worden met het geluid en ik voel de trilling in mijn lichaam resoneren. Het is een heerlijk gevoel; alsof je in een bad van geluid ligt. Jeanine gebruikt ook andere instrumenten, het is een complete geluidservaring. Het is eigenlijk te snel voorbij, maar het heeft lang genoeg geduurd om te beseffen wat klank kan zijn . Na afloop besluit ik me in te schrijven bij een workshop fonoforese: het werken met stemvorken. Klank heeft me geraakt!

 

 

Lees ook:Een duikje in een klankbad
Lees ook:Klankschalen Healing Concert op 17 februari
Lees ook:Ontspannen met een Klank & Healing ligconcert
Lees ook:Ontspannen met een Klank & Healing ligconcert
Lees ook:Klank & Healing ligconcert

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>