Geef kleur (en licht) aan je leven!

Kleur is licht en zonder licht kan de mens niet leven; de cellen van ieder organisme reageren op licht en zelfs op het gebrek daaraan. Licht heeft een enorme invloed op ons geestelijk en lichamelijk welbevinden, onze emoties en stemmingen. We reageren intuïtief op kleur en kleur bevat een geneeskrachtige werking. Genezen door middel van kleur wordt ook wel kleurentherapie genoemd.

De kleurentherapie heeft zijn wortels in het oude Egypte, India, China en er wordt zelfs gesproken over kleurentherapie op het verloren continent Atlantis. Tempels in Egypte werden gebouwd volgens de lichtinval, waaraan een genezende werking werd toegedicht. Ook heeft de mens altijd de zon vereerd, zonlicht bevat immers alle kleuren van het lichtspectrum.

Licht, of meer specifiek de kleuren die zichtbaar zijn voor het menselijk oog, is een klein deel van het elektromagnetische spectrum dat bestaat uit golfbewegingen. De afstand tussen twee toppen van een golf (de golflengte) bepaalt het soort licht. De golfafstand varieert per kleur, de langste golven zijn rood en de kortste violet. De zeven kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet worden ook wel de zeven stralen genoemd.

Kleuren corresponderen onder andere met de elementen, astrologische tekens en de verschillende chakra’s omdat ze allemaal bepaalde eigenschappen bezitten. Zo is rood bijvoorbeeld de kleur van kracht, maar ook van gewelddadigheid, oranje is de kleur van acceptatie versus onverschilligheid etc. Elk chakra staat in verbinding met een kleur, bij een disbalans in de chakra kan kleurentherapie uitkomst bieden.

Elke kleur bevat ook een krachtige boodschap of affirmatie die je kan helpen:

Rood: “Ik heb genoeg energie en kracht en zie de dag met vertrouwen tegemoet.”

Oranje: “Ik ben gezond van lichaam en geest en geniet volop van het leven.”

Geel: “Ik communiceer mijn ideeën effectief met anderen.”

Groen: “Ik ben bereid alles te ontvangen wat de wereld mij wil geven.”

Blauw: “Ik ben in harmonie met mezelf en met de wereld.”

Indigo: “Mijn intuïtie wijst mij de weg op mijn levenspad.”

Paars: “Ik tracht een volledig mens te zijn zodat ik anderen veel kan geven.”

83546c2f4740083ed7b5122e5418a80d

Kleurentherapie kan heilzaam zijn als uw energiebalans verstoord is. Een therapievorm waarbij gebruikgemaakt wordt van gekleurd licht wordt ook wel ‘chromatherapie’ genoemd. Een behandeling met kleur dient altijd te worden beëindigd met een korte blootstelling aan een complementaire kleur. Kleurentherapie kan bijvoorbeeld ook plaatsvinden door middel van gekleurd water of andere vloeistoffen. Het drinken van water dat gekleurd licht heeft opgenomen is een veilige manier om kleur door het lichaam te laten opnemen. Men kan ook bijvoorbeeld een kleurbad nemen, dit helpt met name bij het visualiseren van een bepaald effect of bij het visueel ‘inademen’ van kleur.

Aura-Soma therapie komt van de naam ‘aura’ en ‘soma’: de aura is het elektromagnetische veld rondom het lichaam en ‘soma’ betekent letterlijk ‘lichaam’. Deze therapievorm werd apothecaris Vicky Wall in 1984 ingegeven tijdens een meditatie en is sindsdien wereldwijd bekend geworden. Bij Aura-Soma werk je met balansflesjes waarin twee lagen gekleurde vloeistoffen zitten; bovenin een mengeling van olien en essences en onderin een kruidenoplossing. Wanneer ze geschud worden ontstaat een emulsie die ingemasseerd kan worden zodat deze de chakra’s bereikt die in contact staan met onze organen. Voor elk chakra is er een balansflesje en er zijn allerlei andere balansflesjes met kleuren mogelijk voor diverse aandoeningen.

Je kunt meer informatie vinden over Aura-Soma op de website van Aura-Soma Nederland. Ook zijn er diverse andere kleurentherapieën beschikbaar in Nederland zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Beroepsvereniging Meridiaan Kleurentherapie en de Kleurenpunctuur, licht en kleurtherapie website.  Hier zijn ook diverse opleidingen op dit gebied te vinden.

{Dit artikel is gebaseerd op het boek Color Therapy van Stephanie Norris}

Lees ook:Kleuranalyse: hoe werkt dat?
Lees ook:De betekenis van kleuren
Lees ook:Aura reading en healing bij Triskal
Lees ook:Triskal in het teken van kleur
Lees ook:Wat heeft jouw aura over jou te vertellen?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>